joi, 18 aprilie 2024
7.9 C
Lugoj
spot_img

Primele localitati alese pentru testari, sunt in apropiere de Lugoj. Caravana ultramoderna pentru depistarea tuberculozei, se afla in aceasta luna, in judetul Timis

Data:

spot_img
spot_img
spot_img

Incepand de marti, unul dintre cele mai mari proiecte de screenining, s-a mutat in judetul Timis. O carevana mobila Screening TB, isi propune sa depisteze cazuri de tuberculoza, in zece comune din judet. Caravana mobila apartine Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din Bucuresti si furnizeaza servicii medicale gratuite pentru sanatatea plamanilor si depistarea precoce a tuberculozei. Caravana si-a inceput drumul marti, 2 mai, la Barna, iar pe 3 si 4 mai, ajunge in comuna Darova. Alte comune in care urmeaza sa ajunga aceasta caravana sunt Sacosu Turcesc, Ortisoara, Varias, Uivar, Banloc, Foeni, Jamu Mare si Tormac.

Caravana medicala mobila este dotata cu:

– aparatura de radiologie mobila de ultima generatie;

– diagnostic molecular rapid, teste GeneXpert – cea mai avansata metoda de identificare a infectiei cu bacilul tuberculozei;

–  un program de inteligenta artificiala care ajuta la depistarea tuberculozei si a altor 14 patologii pulmonare;

–  serviciile medicale din caravana sunt asigurate de personal medical de specialitate.

Cabinetul medical mobil va fi amplasat in zona primariilor din comunele anuntate, sau in alte locuri, comunicate din timp localnicilor. Vreme de patru saptamani, echipajul medical al caravanei va asigura accesul facil, aproape de casa, la consultatiile medicale puse la dispozitie in cabinetul mobil, dupa urmatorul program: 

COMUNAPERIOADA
Barna2 mai
Darova3, 4 mai
Sacosu Turcesc5, 8 mai
0rtisoara9, 10 mai
Varias11, 12, 15 mai
Uivar16 mai
Banloc17, 18 mai
Foeni19, 22 mai
Jamu Mare23, 24 mai
Tormac25, 26 mai

Conform datelor statistice, incidenta tuberculozei in judetul Timis este de 38,7 cazuri la suta de mii de locuitori, valoare inregistrata in 2022 de Programul National de Prevenire si Control al Tuberculozei.

Tuberculoza este o boala de origine infectioasa, cauzata de bacilul Koch, care se raspandeste pe calea aerului de la persoana bolnava la cele sanatoase. Depistarea tuberculozei pulmonare se face cel mai frecvent cu ajutorul unei simple radiografii, urmata de alte investigatii medicale, atunci cand apare suspiciunea imbolnavirii.

spot_img

Distribuie articolul:

Ultimele informatii

Din aceasi categorie
INFORMATII