vineri, 20 septembrie 2024
23.9 C
Lugoj
spot_img

Primele reactii ar fi aparut dupa ce au consumat carnati de casa. Opt copii din comuna Balint, suspecti de botulism

Data:

spot_img
spot_img
spot_img

Opt copii cu varste cuprinse intre trei si opt ani, au fost internati la sectia de Boli Infectioase a Spitalului Victor Babes Timisoara, fiind suspectati de infectie cu botulism.

Doi dintre micuti necesita monitorizare permanenta, au anuntat medicii timisoreni. Copiii au ajuns la Timisoara, fiind transferati de la spitalul din Lugoj. „Copiii internati au fost simptomatici. Sase dintre ei au dificultati la inghitire si ptoza palpebrala (caderea pleoapei), iar alti doi au in plus stari de somnolenta si fenomene digestive. Tuturor le-am administrat deja antitoxina botulinica si starea lor de sanatate s-a imbunatatit considerabil. Vor mai ramane cateva zile in spital pentru supraveghere. Unul dintre copii, un baietel, a fost internat initial la Spitalul de Copii Louis Turcanu, in Sectia de Terapie Intensiva, dar am decis sa il transferam la noi, iar acum este intr-o stare mult mai buna. Deocamdata, nu stim care a fost cauza infectiei. Directia de Sanatate Publica efectueaza o ancheta in acest sens”, spune asist. univ. dr. Adelina Marinescu – medic specialist boli infectioase – Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara. Medicii sustin ca populatia nu are de ce sa se alarmeze, deoarece boala nu este transmisibila. Botulismul este o intoxicatie severa cauzata de toxina botulinica produsa de bacteriile Clostridium botulinum. Aceasta toxina poate afecta sistemul nervos, provocand paralizie musculara si, in cazuri extreme, punand in pericol viata pacientului. Printre simptomele ce pot aparea se numara: slabiciune musculara, dificultati de respiratie, vedere incetosata, dificultati in inghitire, fenomene digestive si chiar paralizie. Bacteria care produce boala nu se dezvolta decat in conditii de anaerobioza din alimente (in absenta oxigenului).

Masuri pentru prevenirea botulismului:

1.        Igiena alimentelor: Asigurati-va ca alimentele sunt preparate si pastrate in conditii igienice optime. Evitati consumul de alimente conservate casnic sau comerciale care prezinta semne de deteriorare, cum ar fi cutii umflate sau continutul care pare a fi afectat.

2.        Caldura si gatirea adecvata: Caldura poate distruge toxina botulinica, asa ca asigurati-va ca alimentele sunt gatite la temperaturi ridicate. Evitati consumul de alimente insuficient gatite sau gatite in mod necorespunzator.

3.        Evitarea consumului de miere la copiii sub 1 an: Mierea poate contine spori de Clostridium botulinum, iar sistemul digestiv al copiilor sub un an nu este înca suficient de dezvoltat pentru a neutraliza acesti spori. Evitati administrarea de miere copiilor mici.

4.        Pastrarea corecta a conservelor: Daca pregatiti sau consumati conserve acasa, asigurati-va ca respectati cu strictete regulile de sterilizare si pastrare. Orice conserva care pare deteriorata sau inflamata ar trebui eliminata.

5.        Atentie la alimentele impachetate: Verificati termenul de valabilitate al alimentelor impachetate si evitati consumul produselor care au depasit data de expirare.

spot_img

Distribuie articolul:

Ultimele informatii

Din aceasi categorie
INFORMATII