Printre inițiativele finanțate prin programul Fondul Ştiinţescu Timişoara, dedicate elevilor din judeţele Timiş şi Arad, se numără: o tabără urbană pentru copiii de la sat, laboratoare de chimie, ateliere de robotică şi observaţii astronomice, cât şi activităţi care se uită la ştiinţa din spatele meşteşugurilor tradiţionale româneşti.
Ştiinţescu Timişoara anunță câștigătorii de micro-granturi nerambursabile din cadrul programului care se află în al şaptelea an de implementare şi care a fost dedicat ONG-urilor, şcolilor publice şi grupurilor de inițiativă din judeţele Timiş şi Arad interesate să promoveze prin activităţi practice, colaborative şi interdisciplinare, domeniile STEAM (ştiinţă, tehnologie, inginerie, artă, matematică) în rândul elevilor.
Finanțările au fost acordate pe bază de concurs de proiecte, precedat de sesiuni online de îndrumare oferite de echipa Fundaţiei comunitare Timişoara, la care au putut lua parte toți cei interesați să aplice. În urma concursului au fost selectate 12 proiecte, după cum urmează:
- „STEAM la puterea inEDU”, un proiect al Asociaţiei Inițiativă în Educație pentru peste 1000 de copii din judeţul Timiş;
- „Chimia: știință sau magie în tehnologie?”, o iniţiativă a Ligii studenţilor chimişti din Timişoara;
- „Profesorul Științescu și asistenții săi salvează planeta, un proiect pentru elevii din Lugoj de la Şcoala Gimnazială “Anișoara Odeanu” implementat de Asociația Educația – fereastra spre viitor;
- „Grădina de la pădure 2.0” al Asociației Portic;
- „ArtDen_ediția 2”, o iniţiativă a Asociației de Intervenție și Regenerare Comunitară pentru elevii de la Liceul Tehnologic Valeriu Braniște din Lugoj şi alte 25 de şcoli vecine din urban şi rural;
- „STEAM Hub@2” un proiect iniţiat de şi pentru Şcoala Gimnazială nr. 2 din Timişoara;
- „SMART MIND 2.0” un proiect al Grupului de inițiativă Împreună creștem MARI! de la Şcoala Gimnazială nr. 30 din Timişoara;
- „Patrimoniul românesc – STEAM puntea între trecut și viitor”, un proiect al GrupuI de inițiativă „Pedalăm și istoria Timișoarei învățăm” pentru elevi de la Şcoala generală nr. 30 şi copii din Casa de tip familial Sfântul Andrei din Timișoara;
- Proiectul„Punți spre viitor” al Grupului de inițiativă studenți 3CCIA/UPT;
- Proiectul „Stelele cu Științescu la Sat” al Asociaţiei Pro-Ghioroc-Ma-Gyorok, din judeţul Arad;
- „SUMMER CAMP LIEBLING 2024 – tabără urbană”, un proiect al Grupului de iniţiativă ProLiebling;
- Proiectul „InspirARTE” al Uniunii Artiştilor Plastici – Filiala Timişoara pentru copiii din şcolile nr. 15, nr. 19, nr. 21 şi Centrul Rudolf Walther din Timişoara și elevi de la şcoala din Iohanisfeld.
„Ştiinţescu îşi propune să încurajeze pasiuni și cariere în domeniile științelor și tehnologiei pentru cât mai mulți elevi, dar şi să încurajeze filantropia, voluntariatul și consolidarea unei comunități locale de suporteri și oameni de acțiune pentru educația STEAM modernă.” Daniela Chesaru, Director executiv, Fundația Comunitară Timișoara.
Detalii despre programul de finanțare pot fi accesate pe site-ul programului (www.timisoara.stiintescu.ro), pe site-ul Fundației Comunitare Timişoara (www.fctm.ro) și pe pagina de Facebook locală a programului (www.facebook.com/StiintescuTm).
Programul Ştiinţescu Timişoara este implementat de Fundația Comunitară Timişoara, finanţat la nivel local de Hamilton Central Europe chiar de la prima ediţie din 2018 şi de Fundaţia Bosch România, la nivelnaţional de Romanian-American Foundation şi este susţinut de Federația Fundațiile Comunitare din România – FFCR.
Fondul Științescu este o mișcare națională de reenergizare a educației STEAM care-i încurajează pe cei pasionați să le arate copiilor – prin experiment, activități practice și joc – acea latură a disciplinelor științifice care cu greu poate fi descrisă în manuale. Dezvoltat de către Federația Fundațiile Comunitare din România (FFCR) cu sprijinul Romanian-American Foundation (RAF), programul este implementat prin fundațiile comunitare locale în 16 judeţe din România.
Tel: 0746.686.683; e-mail: fundatiacomunitaratm@gmail.com