Miercuri este programat concursul national de ocupare a posturilor didactice/catedrelor din unitatile de invatamant preuniversitar, sesiunea 2023.
Examenul consta in sustinerea unei probe scrise. Proba se desfasoara miercuri, 12 iulie, incepand cu ora 9:00, in 105 centre de concurs si are o durata de 4 ore, cu posibilitatea prelungirii cu 1-2 ore, in anumite situatii speciale (pentru candidatii nevazatori, ambliopi sau cu anumite deficiente de vedere, ori in situatia in care sustinerea acesteia implica dictarea continutului de catre un candidat cu anumite deficiente, catre un profesor asistent, de alta specialitate decat cea la care se desfasoara proba respectiva), precizeaza Ministerul Educatiei.
In perioada de inscriere, candidatii au avut posibilitatea de a depune/transmite dosare de inscriere in mai multe judete. La nivel national s-au inscris peste 31.900 de candidati, dintre care peste 5.700 de absolventi ai studiilor liceale pedagogice, postliceale, universitare de licenta, universitare de masterat sau ai departamentelor pentru pregatirea personalului didactic din promotia curenta. In cadrul concursului sunt testate cunostintele de specialitate si didactica specialitatii, in baza unor programe specifice, aprobate prin ordin al ministrului. Subiectele pentru cele 112 discipline, traducerea acestora in limbile minoritatilor nationale si baremele de evaluare, sunt asigurate de Centrul National de Politici si Evaluare in Educatie si vor fi publicate, dupa sustinerea probei scrise, pe site-ul subiecte.edu.ro.
Cele mai multe posturi vacante pentru angajare pe perioada nedeterminata vizeaza urmatoarele discipline/specializari:
- Educatori/profesori pentru invatamant prescolar in limba romana (1.154);
- Invatatori/profesori pentru invatamant primar in limba romana (962);
- Profesori in centre si cabinete de asistenta psihopedagogica (953);
- Educator puericultor (695).
Cei mai multi candidati s-au inscris la disciplinele corespunzatoare ocuparii posturilor de educatoare/profesor pentru invatamantul prescolar cu predare in limba romana (peste 7.100 de candidati), respectiv posturilor de invatatori/profesor pentru invatamantul primar cu predare in limba romana (peste 4.400 de candidati). De asemenea, un numar substantial de candidati se iînregistreaza la disciplinele educatie fizica si sport (peste 2.800 de candidati), limba si literatura romana (peste 1.900 de candidati) si limba engleza (peste 1.500 de candidati).
Lucrarile scrise vor fi evaluate in 12 centre de evaluare, constituite pe discipline, la nivel national.
Primele rezultate la proba scrisa vor fi afisate in data de 18 iulie, la sediile inspectoratelor scolare si pe site-ul dedicat. Contestatiile se depun la sediile inspectoratelor scolare judetene sau prin mijloace electronice (la adresele comunicate public de fiecare inspectorat scolar) in data de 18 iulie, dupa afisarea rezultatelor, pana la ora 21:00, respectiv in data de 19 iulie, pana la ora 12:00.
Rezultatele finale se afiseaza la sediile inspectoratelor scolare judetene si pe site-ul anterior mentionat in data de 26 iulie.
Repartizarea candidatilor pe posturile didactice de predare vacante publicate pentru angajare pe perioada nedeterminata, in ordinea descrescatoare a mediilor de repartizare, va fi realizata in sedintele publice de repartizare organizate de inspectoratele scolare in zilele de 27 si 28 iulie.
Organizarea si desfasurarea probei scrise sunt asigurate de inspectoratele scolare (prin comisiile judetene de organizare si desfasurare a concursului), iar coordonarea metodologica revine Ministerului Educatiei.
Salile de multiplicare a subiectelor, salile de concurs si salile in care isi desfasoara activitatea comisiile de concurs, comisiile de evaluare a lucrarilor scrise si comisiile de solutionare a contestatiilor la proba scrisa sunt dotate cu camere de supraveghere audio-video.
Pentru a obtine statutul de titular (angajarea pe perioada nedeterminata), candidatii trebuie sa obtina minimum nota 7 (sapte) la proba scrisa. Pentru angajarea pe perioada determinata (suplinire), candidatii trebuie sa obtina minimum nota 5 (cinci) la proba scrisa.
Cadrul normativ care reglementeaza organizarea si desfasurarea concursului national de ocupare a posturilor/catedrelor didactice vacante/rezervate din invatamantul preuniversitar 2023, precum si programele specifice pentru concurs sunt disponibile aici.