miercuri, 27 septembrie 2023
23.8 C
Lugoj
spot_img

Reglementari simplificate si termene reduse pentru obtinerea pasaportului

Data:

spot_img
spot_img

Guvernul a aprobat un proiect de Hotarare pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani în strainatate, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 94/2006, prin care sunt introduse o serie de modificari legislative care asigura simplificarea procedurilor si reducerea termenelor pentru obtinerea pasaportului.

Proiectul de Hotarare a Guvernului aprobat asigura punerea în aplicare a modificarilor aduse în acest an Legii 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani în strainatate. De asemenea, clarifica printr-o reglementare neechivoca unele aspecte întalnite de-a lungul timpului în activitatea practica.

Astfel, termenul de eliberare a pasapoartelor simple electronice în cazul cererilor depuse în tara se reduce de la 30 la 15 zile lucratoare (de la data depunerii cererilor).

În ceea ce priveste cererile depuse în strainatate, termenul actual de 90 de zile se reduce în functie de tara unde se afla solicitantul: 45 de zile lucratoare, în cazul cererilor depuse la misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei în statele membre ale Uniunii Europene, respectiv 60 de zile lucratoare, în cazul cererilor depuse în statele terte în raport cu UE.

De asemenea, printre modificarile aprobate se afla simplificarea conditiilor ce trebuie îndeplinite pentru eliberarea pasapoartelor simple temporare în cazul minorilor care urmeaza sa se deplaseze în strainatate pentru a urma un tratament medical fara de care viata ori sanatatea le este pusa în pericol, prin stabilirea necesitatii unei traduceri “autorizate”, si nu “legalizate”, asa cum este reglementat în prezent, a documentelor emise de institutia straina care urmeaza sa efectueze tratamentul medical.

Se stabileste ca procura speciala si declaratia privind acordul de eliberare a pasaportului minorului se restituie, solicitantului, dupa scanare, atunci cand aceste înscrisuri cuprind împuternicirea, respectiv acordul pentru îndeplinirea altor operatiuni sau acte, altele decat cele privind eliberarea pasaportului.

Totodata, se elimina  necesitatea prezentarii strict a originalului certificatului de nastere al minorului sub 14 ani la ridicarea pasaportului simplu electronic/temporar, fiind acceptata si copia acestuia.

O alta modificare vizeaza eliminarea sintagmei „în original” în cazul hotararilor judecatoresti care trebuie prezentate de catre solicitantii pasapoartelor, avand în vedere faptul ca hotararile judecatoresti se comunica partilor în copie de catre instanta. Noua formulare asigura claritatea textului si a intentiei normative ce vizeaza necesitatea prezentarii hotararii judecatoresti certificate de instanta judecatoreasca (prin aplicarea stampilei, în original).

 

 

 

 

spot_img

LASATI UN MESAJ

Introduceti comentariul dvs.
Introduceti numele dvs.

Distribuie articolul:

Ultimele informatii

Din aceasi categorie
INFORMATII