joi, 18 aprilie 2024
7.9 C
Lugoj
spot_img

S-a modificat legea. Proprietarii primesc mai rapid despagubirile pentru distrugerile provocate de animalele salbatice

Data:

spot_img
spot_img
spot_img

“Actul normativ prevede o procedura mai operativa de constatare si de stabilire a cuantumului despagubirilor pentru pagubele produse de catre exemplarele din speciile de fauna de interes cinegetic culturilor agricole/silvice/animalelor domestice si autovehiculelor, precum si o modalitate mai riguroasa de stabilire a raspunderii civile.

Astfel, se reglementeaza, cat mai echitabil, drepturile si obligatiile proprietarilor de culturi agricole/silvice, de animale domestice si autovehicule in legatura cu pagubele pe care animalele din speciile de fauna de interes cinegetic le produc, astfel incat, partea pagubita sa primeasca despagubirea in timp util si la justa valoare.”, a anuntat Ministerul Mediului.

Hotararea prevede o modalitate de plata directa a despagubirilor de catre gestionarii faunei cinegetice, pentru pagubele produse de vanat culturilor agricole, silvice si animalelor domestice, atunci cand acestia nu-si indeplinesc obligatiile pentru prevenirea pagubelor si de catre stat –  prin structurile teritoriale de specialitate ale autoritatii publice centrala care raspunde de vanatoare si cele ale autoritatii publice centrale pentru protectia mediului, in conditiile prevazute de Legea nr. 407/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.

Totodata, actul normativ creeaza conditiile pentru gestionarea conflictelor dintre gestionarii faunei cinegetice si proprietarii culturilor agricole, silvice si animalelor domestice, in situatiile in care exemplare ale speciilor faunei de interes cinegetic produc pagube, cu impact redus asupra bugetului de stat pentru acordarea de despagubiri. In ultimii ani, in zona Lugojului proprietarii de terenuri agricole au reclamat tot mai des distrugerea culturilor de catre animalele salbatice. De asemenea, au mai fost constatate si cazuri in care lupi sau sacali, au atacat turme de oi. 

spot_img

LASATI UN MESAJ

Introduceti comentariul dvs.
Introduceti numele dvs.

Distribuie articolul:

Ultimele informatii

Din aceasi categorie
INFORMATII

Se formează cele șapte grupe ale Creșei Lugoj. Când încep înscrierile

Direcția de Asistență Socială Comunitară Lugoj (DASC) a anunțat...

Vin ploile. Vremea se răcește brusc

Administrația Națională de Meteorologie a anunțat prognoza meteo pentru...

S-a închis pescuitul. Bălțile private rămân singura alternativă

Începând de marți, pescuitul recreativ, sportiv, dar și în...