Masuri speciale. Recomandari destinate comerciantilor si clientilor din Lugoj pentru evitarea aparitiei toxiinfectiilor alimentare in perioadele caniculare

23 Iunie 2016
lugojinfo.ro -Recomandari destinate comerciantilor si clientilor din Lugoj pentru evitarea aparitiei toxiinfectiilor alimentare în perioadele caniculare

In sezonul cald creste riscul alterarii alimentelor si, implicit, al aparitiei de toxiinfectii alimentare si, de aceea, este bine sa fie respectate cateva masuri simple, dar foarte eficiente.

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor recomanda populatiei ca, in perioadele cu temperaturi ridicate, sa acorde o mai mare atentie modului in care pastreaza sau prepara alimentele si a locurilor de unde acestea sunt cumparate.

Astfel, consumatorilor li se recomanda:

 - Sa cumpere produse alimentare numai din locuri sau spatii inregistrate sau autorizate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, pentru ca le ofera garantia unor produse sigure, care sunt controlate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor si care sunt depozitate în conditii corespunzatoare de temperatura si igiena;

- Cat mai repede posibil dupa cumparare, alimentele de origine animala se introduc in frigider unde se pastreaza astfel: carnea refrigerata, laptele, produsele din lapte si ouale la o temperatura de refrigerare de preferinta intre 0˚C+4˚C si separat in functie de categoria de produs, iar carnea congelata la o temperatura cat mai scazuta, respectiv sub -12˚C;

- Produsele care au fost decongelate nu se recongeleaza pentru a fi ulterior preparate sau consumate;

- Alimentele care urmeaza a fi depozitate în frigider, trebuie sa fie ambalate separat si mentinute în decursul perioadei de valabilitate, la temperaturile indicate pe ambalaj.

- Alimentele gatite trebuie pastrate în recipiente acoperite;

- Produsele care au fost decongelate nu se recongeleaza pentru fi preparate sau consumate ulterior;

- Îndepartati alimentele alterate, sunt o sursa de contaminare pentru celelalte alimente;

- Spalati bine fructele si legumele înainte de a le depozita în frigider si înainte de a le consuma.

Agentii economici vor respecta:

- evitarea expunerii la vanzare a produselor de origine animala în locuri si spatii care nu asigura temperaturi adecvate si conditii de igiena corespunzatoare;

- verificarea conditiilor de manipulare, depozitare si transport ale produselor de origine animala în toate unitatile autorizate sau înregistrate sanitar veterinar si, în mod special, a produselor perisabile (carne preparata si carne tocata, peste, oua, lapte si produse din lapte);

- confiscarea, denaturarea si distrugerea produselor de origine animala alterate sau depreciate pe timpul transportului, distributiei, depozitarii sau comercializarii;

- interzicerea transportului produselor alimentare, în cazul neasigurarii temperaturilor adecvate pentru mentinerea lantului frigorific;

- interzicerea comercializarii si punerii în consum a carnurilor care nu au fost inspectate, stampilate si certificate sanitar veterinar.

Consumatorii pot sesiza autoritatile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor asupra oricaror abateri din domeniul sigurantei alimentelor, apeland gratuit numarul de telefon - 0800 826 787.