Romanian Czech English French German Hungarian Italian Portuguese Serbian Spanish Ukrainian

Incepand cu 1 martie, 13 noi medicamente intra pe listele acordate compensat si gratuit

09 Februarie 2017
lugojinfo.ro -Incepand cu 1 martie, 13 noi medicamente intra pe listele acordate compensat si gratuit

Inca 13 noi denumiri comune internationale (DCI) intra pe listele medicamentelor compensate si gratuite de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, în sistemul public de sanatate.

Masura are scopul sa asigure accesul la tratament cu medicamente noi, inovative, pentru cat mai multi pacienti diagnosticati cu afectiuni pentru care sunt indicate aceste medicamente.

Guvernul a aprobat joi o Hotarare prin care modifica si completeaza HG nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei corespunzatoare medicamentelor de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala, în sistemul de asigurari sociale de sanatate, precum si denumirile comune internationale corespunzatoare medicamentelor care se acorda în cadrul programelor nationale de sanatate.

Noile medicamente introduse în lista celor prescrise compensat sau gratuit sunt molecule inovative destinate în principal tratamentului pacientilor cu afectiuni oncologice, hematologice, pneumologice, reumatologice, boli rare, diabet zaharat.

Unele dintre aceste medicamente vor fi disponibile pentru pacienti în scurt timp, iar altele imediat dupa alcatuirea protocoalelor terapeutice de catre comisiile de specialitate abilitate.

Prin aceasta masura, Guvernul are în vedere asigurarea accesului continuu al persoanelor asigurate la medicamente pentru afectiuni în stadii evolutive de boala pentru care în prezent nu exista alternativa terapeutica, în contextul implementarii unei liste de medicamente care sa raspunda acestor cerinte prin raportare la fondurile alocate cu aceasta destinatie.

Introducerea celor 13 noi denumiri comune internationale în tratamentele  prescrise pacientilor pe liste compensate si gratuite se face cu încadrarea în bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate aprobat pentru 2016.

Masura se va aplica începand cu 1 martie 2017 si a fost luata dupa consultarea Colegiului Farmacistilor din Romania.

Kuhntop