Campania anuala de vaccinare antigripala gratuita. Primele doze de vaccinuri au fost distribuite catre medicii de familie

15 Septembrie 2020
Lugoj Info.ro -Primele doze de vaccinuri au fost distribuite catre medicii de familie sursa : formaremedicala.ro

Campania anuala de vaccinare antigripala gratuita a demarat prin distribuirea primei transe de vaccin la nivel national, anunta Ministerul Sanatatii.

Pentru sezonul 2020-2021, Ministerul Sanatatii a achizitionat 3 milioane de doze de vaccin gripal, o cantitate dubla fata de anul trecut, în vederea imunizarii unui numar cat mai mare de persoane cu risc ridicat de îmbolnavire. Repartitia dozelor de vaccin catre directiile de sanatate publica se va face în mai multe etape, la fel ca în anii trecuti. Ministerul a început distributia primelor doze pe care directiile de sanatate publica le vor livra cabinetelor medicilor de familie si unitatilor sanitare în vederea începerii imunizarilor. Restul dozelor de vaccin vor fi distribuite la jumatatea lunii octombrie si în luna noiembrie pentru continuarea vaccinarii antigripale gratuite a populatiei la risc. În cadrul campaniei de vaccinare gratuita a Ministerului Sanatatii vor fi imunizate, cu prioritate, persoanele cu varsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii si cardiovasculare, boli metabolice, copii si batrani institutionalizati, personal medical, precum si gravide, conform recomandarilor OMS si ECDC. Avand în vedere situatia epidemiologica, Ministerul Sanatatii recomanda populatiei care nu intra în categoria de risc ridicat de îmbolnavire sa achizitioneze vaccinul în vederea imunizarii. De asemenea, MS solicita unitatilor farmaceutice sa se aprovizioneze din timp cu vaccin gripal. Mai mult, respectarea regulilor de igiena reprezinta o regula esentiala pentru prevenirea îmbolnavirilor.