Imprimă această pagină

Raspunsul specialistilor. Se poate consuma alcool inainte si dupa vaccinare?

11 Februarie 2021
Lugoj Info.ro - Se poate consuma alcool inainte si dupa vaccinare?

Medicii specialisti au raspuns la mai multe intrebari venite din partea persoanelor care urmeaza sa se vaccineze.

Pentru ca aceste intrebari sunt normale, specialistii le-au facut publice, ca cei care si-au programat imunizarea sa stie cat mai bine care sunt recomandarile inainte si dupa vaccinare.

Ce trebuie sa fac înainte de vaccinarea împotriva COVID-19?

- Puteti sa mancati si sa beti apa înainte sa va vaccinati.

- Se recomanda sa evitati consumul de bauturi alcoolice, mai ales în cantitati mari, cu 48 de ore înainte de vaccinare. Desi nu exista studii care sa arate cum alcoolul interactioneaza cu vaccinul anti-COVID-19, alcoolul slabeste sistemul imunitar, în special cand e consumat excesiv. Cu toate acestea, daca se întampla sa beti 1-3 unitati de alcool, este bine sa nu amanati si sa mergeti sa va vaccinati conform programarii.

- Dormiti bine în noaptea dinaintea vaccinarii. Un somn odihnitor si linistit ajuta sistemul imunitar.

- Nu este recomandat sa luati paracetamol sau ibuprofen înainte de vaccinare pentru prevenirea eventualelor efecte adverse ale vaccinului.

- Pacientii care iau paracetamol sau ibuprofen pentru boli pre-existente nu trebuie sa întrerupa tratamentul înainte de vaccinare.

 

Ce trebuie sa fac dupa vaccinare?

- Puteti sa mancati si sa beti apa dupa ce v-ati vaccinat.

- Desi nu este contraindicat, pentru o eficienta cat mai mare a vaccinului, se recomanda sa evitati consumul de bauturi alcoolice, mai ales în cantitati excesive, timp de doua saptamani de la vaccinare.

- În cazul în care va doare bratul în care vi s-a administrat vaccinul, aplicati un prosop curat, umezit în apa rece, pe zona injectarii. De asemenea, efectuarea de exercitii cu bratul ajuta la ameliorarea durerii.

- Daca aveti stare febrila, beti multe lichide.

- Puteti lua paracetamol sau ibuprofen pentru ameliorarea disconfortului cauzat de eventuala aparitie a unei stari febrile si / sau dureri de cap.

- Contactati doctorul daca efectele adverse nu dispar în cateva zile.

 

Pot sa ma întorc la lucru dupa ce m-am vaccinat?

- Da, dupa vaccinare va puteti întoarce la lucru atata timp cat va simtiti bine. Daca va doare tare bratul în care vi s-a facut injectia, puteti întampina dificultati în ridicarea obiectelor grele. Daca va simtiti foarte obosit, este recomandat sa evitati sa conduceti. În general, efectele adverse dispar în cateva zile de la administrarea vaccinului.