Cresterea porcilor in gospodarii revine la normal. 11 focare de pesta porcina din zona Lugoj-Faget au fost inchise

12 Martie 2021
Lugoj Info.ro -11 focare de pesta porcina din zona Lugoj-Faget au fost inchise foto: Lumea Satului

Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Timis a anuntat ca a stins, vineri,  focarele de Pesta Porcina Africana din mai multe localitati din zona Lugoj–Faget.

Este vorba de focarele din localitatile CRICIOVA, JDIOARA, GAVOJDIA, DRINOVA, BOTESTI, BOTINESTI, JURESTI, BUNEA MARE, BICHIGI, TEMERESTI, COLONIA MICA.

Ca urmare a stingerii acestor focare, prefectul Zoltan Nemeth a convocat o sedinta a Centrului Local de Combatere a Bolilor, în sistem online, în cadrul careia s-a emis Hotararea pentru aprobarea ridicarii restrictiilor sanitare veterinare si drept urmare de stingere a focarelor de Pesta Porcina Africana din cele 11 localitati ale judetului Timis.

Totodata, în continuare :

- se interzice popularea exploatatiilor non-profesionale în care au evoluat focare de pesta porcina africana pe o perioada de 6 luni, ca urmare a nerespectarii conditiilor de biosecuritate prevazute de Ordinul ANSVSA nr.20/2018, ca masura de protectie avand în vedere numarul mare de suine aflate pe raza judetului Timis.

- repopularea se va putea face numai dupa notificarea DSVSA Timis.

- raman în vigoare toate masurile de prevenire a introducerii virusului pestei porcine africane pe teritoriul judetului Timis.

- suinele trebuie sa fie identificate;

- miscarea animalelor se va efectua numai dupa solicitarea avizului sanitar veterinar la DSVSA Timis;

- întocmirea documentelor sanitare veterinare de catre medicul veterinar de libera practica împuternicit de la Circumscriptia Sanitara Veterinara de Asistenta.

În toate exploatatiile non-profesionale din zona de protectie cat si din zona de supraveghere s-a procedat la monitorizarea, examinarea clinica si recoltarea probelor de sange pentru examenul serologic PPA de la suinele aflate în aceste zone, a anuntat Prefectura Timis. Pesta porcina africana nu afecteaza oamenii, neexistand nici cel mai mic risc de îmbolnavire pentru oameni, acest virus avand, însa, impact la nivel social din punct de vedere economic pentru specia suina.