Din 15 martie devin disponibile listele de asteptare pentru programarea la vaccinare împotriva COVID-19

12 Martie 2021
Lugoj Info.ro -Din 15 martie devin disponibile listele de asteptare pentru programarea la vaccinare împotriva COVID-19 foto : Lugoj Info.ro (ARHIVA)

Conducerea Comitetului National de Coordonare a Activitatilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a derulat o sedinta de lucru cu reprezentantii Institutului National de Sanatate Publica (INSP) si ai Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS), care a vizat operationalizarea listelor de asteptare pentru programarea la vaccinare împotriva COVID-19, începand cu data de 15 martie a.c.

Astfel, în momentul în care va fi disponibila programarea la vaccinare pentru populatia generala, în platforma de programare vor fi vizibile, pentru beneficiari, atat centrele de vaccinare deja existente, cat si cele care vor fi operationalizate în luna aprilie 2021. Dupa epuizarea sloturilor disponibile din centrele de vaccinare, se activeaza lista de asteptare.

Notificarea persoanelor aflate pe lista de asteptare se va realiza în functie de categoriile de vaccinare stabilite ca prioritare, conform Strategiei nationale de vaccinare, si ordinea cronologica de înscriere, dupa cum urmeaza:

  • persoanele din categoria 2a (populatia de risc), cu varsta peste 65 de ani sau cu boli cronice;
  • persoanele din categoria 2b (lucratori din domenii esentiale);
  • persoanele eligibile pentru etapa a III-a de vaccinare (populatia generala).

Beneficiarul va avea posibilitatea sa se programeze la vaccinare, iar daca nu exista locuri disponibile în centrul ales, poate opta pentru înscrierea pe lista de asteptare aferenta centrului respectiv. Ulterior, locurile libere dintr-un anumit centru de vaccinare vor fi disponibile doar pentru persoanele înscrise în lista deschisa pentru acel centru, cu respectarea prioritizarii: 75% persoane din cadrul populatiei cu risc si 25% lucratori din domenii esentiale, iar în centrele în care raman locuri libere vor putea sa se programeze persoanele din etapa a III-a.

Mai exact, fiecare centru de vaccinare va dispune de locuri atat pentru categoriile vulnerabile si angajatii din domenii esentiale, cat si pentru populatia generala, iar ordinea alocarii programarilor la vaccinare se va realiza în functie de gradul de ocupare a locurilor de catre categoriile prioritare înscrise pe listele centrului respectiv.

Programarile la vaccinare se pot realiza atat prin intermediul platformei electronice, cat si prin apelarea numarului de call center, iar modalitatile de finalizare a procesului de programare pentru persoanele înscrise pe listele de asteptare sunt urmatoarele:

➢ Pentru cei care aleg programarea individuala în platforma electronica: la momentul în care locurile devin disponibile la centrul unde persoana s-a înscris, beneficiarul primeste o notificare în acest sens, iar ulterior va intra în aplicatie, pentru alegerea zilei si a intervalului orar. Persoana care nu confirma prin programare locul disponibil în termen de 24 de ore de la primirea notificarii, va mai primi înca doua notificari ulterioare. În lipsa unei confirmari în acest interval de timp, beneficiarul ramane pe lista de asteptare, însa va pierde pozitia ocupata initial.

➢ Pentru persoanele care opteaza pentru programarea prin call center, la numarul 021.414.44.25: atunci cand va aparea un loc liber la centrul de vaccinare unde s-a înscris, va fi programat la vaccinare in ziua si in intervalul orar disponibil pentru administrarea vaccinului. Aceste persoane vor fi notificate si nu este necesar sa confirme programarea.

Persoana înscrisa în lista de asteptare are posibilitatea de a se realoca pe lista de asteptare a unui alt centru de vaccinare.