Kuhntop Lugoj

Testare rapida. Farmacistii din Lugoj nu par interesati de aceasta actiune

11 Mai 2021
Lugoj Info.ro -Aproape sigur, nici o farmacie din Lugoj nu se va implica in aceasta actiune

Ministrul Sanatatii, Ioana Mihaila, a semnat luni ordinul privind activitatea de testare în farmacii cu teste antigenice rapide pentru diagnosticarea infectiei cu SARS-CoV-2.

Miruna International
Miruna Lugoj

Astfel, farmaciile pot opta pentru desfasurarea activitatii de testare antigenica rapida pentru depistarea COVID-19 dupa obtinerea unui aviz temporar emis în format electronic, de directiile de sanatate publica judetene. Avizul este valabil sase luni, iar farmaciile pot solicita prelungiri succesive cu sase luni.

Instruirea personalului implicat în activitatea de testare va fi organizata gratuit de Colegiul Farmacistilor din România, în colaborare cu Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania, pe baza unei proceduri de instruire care face obiectul unui protocol de colaborare, avizat de Ministerul Sanatatii, si care va fi încheiat în termen de maximum 10 zile lucratoare de la data publicarii ordinului în Monitorul Oficial.

Farmaciile vor utiliza exclusiv teste antigenice rapide pentru diagnosticarea infectiei cu SARS-CoV-2 din nazofaringe. Acestea pot prelua teste antigenice rapide de la Ministerul Sanatatii, cu titlu gratuit, prin directiile de sanatate publica judetene, în limita stocului disponibil. Testarea se realizeaza prioritar cu testele primite de la Ministerul Sanatatii, care nu pot face obiectul comercializarii. Serviciul de testare se va desfasura în conditiile legii.

În urma efectuarii testarii, farmaciile emit un buletin de testare, semnat electronic, pe care îl comunica persoanei testate. De asemenea, au obligatia de a raporta catre directiile de sanatate publica judetene, rezultatele tuturor testelor efectuate si situatia stocurilor.

În privinta organizarii zonei de testare, ordinul prevede ca aceasta sa fie pe o suprafata delimitata, destinata exclusiv procesului de testare, si care îndeplineste cumulativ urmatoarele conditii: este amplasata într-un perimetru care poate fi aerisit corespunzator prin deschiderea unei ferestre sau prin utilizarea unui alt sistem de ventilatie care asigura un schimb de aer interior/exterior si filtrare, este dotata cu masa de lucru placata cu materiale lavabile usor de curatat si dezinfectat, scaun, recipiente pentru colectarea deseurilor medicale rezultate din activitatea de testare si are o suprafata de minimum 4 metri patrati utili, delimitata de spatiul oficinei.
Totodata, circuitul persoanelor care se testeaza trebuie sa fie delimitat prin marcaje si/sau paravane de cel al circuitului normal pentru clientii farmaciei. De asemenea, farmaciile îsi pot organiza zona destinata activitatii de testare si prin amplasarea, în imediata vecinatate, a unor corturi sau cabine de testare, izolate, care vor îndeplini conditiile mentionate anterior si cu respectarea prevederilor legale aplicabile în ceea ce priveste ocuparea domeniului public.

Personalul implicat în activitatea de testare va purta obligatoriu echipament de protectie compus din masca chirurgicala/FFP2/FFP3, viziera sau ochelari de protectie, manusi de examinare de unica folosinta, halat de unica folosinta. Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial. Farmacistii lugojeni sunt de parere ca sunt sanse mici ca lugojenii sa se testeze in farmaciile din oras. Multe dintre societati nu au la dispozitie spatiul necesar asa cum prevede ordinul si nici posibilitatea sa isi plateasca angajatii care participa la testare, ca sa nu mai vorbim ca acestia trebuie sa fie echipati cu masti si combinezoane speciale. Farmacistii mai cred ca aceasta idee de testare in farmacii este una venita tarziu, in conditiile in care interesul pentru testari a scazut in ultimele saptamani. Nu este totusi exclus ca marile lanturi de farmacii prezente in Lugoj sa se implice in aceasta actiune, spatiile detinute de aceste farmacii fiind mai mari decat cele ale comerciantilor locali.