Se permite prezenta unei persoane. Mamele pot fi asistate la nastere si la spitalul din Lugoj

28 Mai 2021
Lugoj Info.ro -Mamele pot fi asistate la nastere si la spitalul din Lugoj

Ministerul Sanatatii a intocmit mai multe recomandari privind prezenta unei persoane alaturi de gravida în sala de nastere.

Miruna International
Miruna Lugoj

Astfel, potrivit recomandarilor emise de Institutul National de Sanatate Publica (INSP), o persoana desemnata de gravida poate fi prezenta în sala de nastere daca aceasta solicita în prealabil acest lucru si în conditiile impuse de unitatea sanitara unde are loc nasterea. Aceste conditii se aduc la cunostinta din timp gravidei, daca nasterea este programata, în serviciile de primiri urgente sau la ultimul control la medicul obstetrician.

Persoana desemnata trebuie sa fie clinic sanatoasa, sa nu prezinte semne clinice de infectie respiratorie acuta si sa îndeplineasca una dintre urmatoarele conditii:

  • este vaccinata anti-COVID-19 si are cel putin 10 zile de la vaccinarea completa;
  • are un test RT-PCR negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înainte;
  • a trecut prin infectia SARS-CoV-2 si nu au trecut mai mult de 90 de zile de la confirmare.

Persoana desemnata trebuie sa fie echipata corespunzator, cu halat de unica folosinta, botosi, capelina, masca, viziera si manusi de unica folosinta asigurate de spital. Personalul medico-sanitar care asista la nastere trebuie sa ceara aceste dovezi de la persoana desemnata sa asiste la nastere si sa le ataseze fisei de internare a gravidei. Triajul epidemiologic si solicitarea documentelor se realizeaza de catre personalul sectiei de obstetrica-ginecologie. Directia de Sanatate Publica Timis, a comunicat deja recomandarile managerului spitalului din Lugoj, Ionut Cocos, care va trebui sa intocmeasca procedurile exacte care trebuie respectate de catre doritori.