Testarea pentru depistarea infectiei cu SARS-CoV-2 se poate face si la medicii de familie

28 Decembrie 2021
Lugoj Info.ro -Testarea pentru depistarea infectiei cu SARS-CoV-2 se poate face si la medicii de familie

La solicitarea Ministerului Sanatatii, Guvernul Romaniei a aprobat în sedinta de marti, 28 decembrie 2021, proiectul de Ordonanta de Urgenta pentru completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 3/2021 privind unele masuri pentru recrutarea si plata personalului implicat în procesul de vaccinare împotriva COVID-19 si stabilirea unor masuri în domeniul sanatatii.

service-lugoj

Conform documentului, medicii de familie aflati în relatie contractuala cu casele de asigurari de sanatate vor putea efectua activitatea de testare cu teste rapide antigen din proba nazo-faringiana în vederea depistarii infectiei cu SARS-CoV-2.
Acestia vor achizitiona testele rapide antigen dintre cele care sunt cuprinse în lista aprobata de Comisia Europeana, afisata pe site-ul Ministerului Sanatatii, iar pentru activitatea de testare realizata vor primi un tarif de 50 de lei/persoana, care cuprinde contravaloarea testului, manopera, materialele si echipamentele de protectie necesare testarii.
Medicii de familie, care realizeaza testarea rapida au obligatia raportarii rezultatelor în aplicatia Corona Forms, imediat dupa efectuarea testarii, nu mai tarziu de ora 24:00 a zilei în care s-a acordat serviciul.

Activitatea de testare se va realiza în cadrul programului de lucru si vor beneficia de ea toate persoanele înscrise pe lista proprie a medicului de familie, eligibile la testare, precum si persoanele eligibile la testare  care nu au un medic de familie sau sunt înscrise pe lista altui medic de familie, la un interval de cel putin 48 de ore, între doua testari succesive.
Persoanele eligibile pentru testare sunt cele suspecte de infectare cu virusul SARS COV2, prevazute în Metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19), elaborata de Institutul National de Sanatate Publica, care se publica la adresa www.insp.gov.ro si se actualizeaza periodic.
Acest nou serviciu medical realizat de catre medicii de familie se va face în baza unui contract distinct, de natura civila, încheiat cu casa de asigurari de sanatate de catre reprezentantul legal al unitatii sanitare sau al furnizorului de servicii medicale în asistenta medicala primara, în conditiile prevazute prin ordin al ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, care se aproba în termen de maximum 10 zile de la data intrarii în vigoare a noii ordonante de urgenta.

Finantarea se va face de la bugetul de stat, prin transfer catre Fondul National Unic de Asigurari de Sanatate.