Amenzi de pana la 2500 de lei pentru patronii care nu-si protejeaza angajatii. Sfarsitul lunii aduce primele temperaturi care ating pragul de canicula

21 Iunie 2022
Lugoj Info.ro -Amenzi de pana la 2500 de lei pentru patronii care nu-si protejeaza angajatii

Inspectoratul Teritorial de Munca Timis reaminteste angajatorilor faptul ca, în perioadele cu temperaturi care depasesc +37°C, au obligatia sa asigure masuri minimale pentru ameliorarea conditiilor de munca.

service-lugoj

Aceste masuri se refera la: reducerea intensitatii si ritmului activitatilor fizice, asigurarea ventilatiei la locurile de munca, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioade de repaus în locuri umbrite, iar pentru mentinerea starii de sanatate a angajatilor, trebuie sa li se asigure apa minerala (cate 2-4 litri/persoana/schimb), dusuri si echipament individual de protectie.

Angajatorii care se afla în imposibilitatea de a asigura conditiile prevazute mai sus, de comun acord cu sindicatele sau reprezentantii salariatilor, vor lua masuri de reducere a duratei zilei de lucru, esalonarea pe doua perioade a zilei de lucru (pana la ora 11 si dupa ora 17), întreruperea colectiva a lucrului cu asigurarea continuitatii în locurile în care aceasta nu poate fi întrerupta.

Pentru prevenirea unor îmbolnaviri profesionale determinate de lucrul în conditii de temperaturi extreme, angajatorii trebuie sa ia urmatoarele masuri: sa asigure examenul medical la angajare si control medical periodic; sa urmareasca depistarea precoce a salariatilor cu contraindicatii pentru munca la temperaturi crescute; sa asigure primul ajutor si transportul la cea mai apropiata unitate sanitara a persoanelor afectate; trecerea, în masura în care e posibil, în alte locuri de munca sau reducerea programului de munca pentru persoanele cu afectiuni medicale, care au contraindicatii privind munca la temperaturi extreme.

În institutiile si unitatile finantate din fonduri bugetare si extrabugetare, masurile vor fi stabilite de ordonatorii de credite, respectiv conducatorii institutiilor.

Pentru a evita pericolele iminente, recomandam tuturor angajatorilor sa-si organizeze activitatea respectand drepturile propriilor angajati, fara a pierde din vedere faptul ca sunt pasibili de a fi sanctionati contraventional de inspectorii de munca cu amenzi cuprinse între 1500 lei si 2500 lei atunci cand nu respecta O.U.G. nr. 99/2000 privind masurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor încadrate în munca.