joi, 18 aprilie 2024
7.9 C
Lugoj
spot_img

Sarbatoare culturala. Incepe Lugoj Art Festival

Data:

spot_img
spot_img
spot_img

Cele mai importante manifestari de arta plastica contemporana din Romania, se vor reuni sub egida International Lugoj Art Festival, in perioada 22 martie – 23 aprilie 2023.

Evenimentul cultural de exceptie va fi gazduit de generoasele spatii ale Galerie de Arta si ale Muzeului de Istorie, Etnografie si Arta Plastica din Lugoj. Manifestarea este organizata de Primaria Municipiului Lugoj, in parteneriat cu Muzeul de Istorie, Etnografie si Arta Plastica din Lugoj si Dan Tudor Truica, curator independent.

Programul Lugoj Art Festival este urmatorul:

22 martie, ora 18.00
“Maestrii tapiseriei romanesti” – Muzeul de Istorie, Etnografie si Arta Plastica Lugoj
Expozitia intitulata „Maestrii tapiseriei romanesti” va cuprinde lucrari de o valoare inestimabila, realizate de o parte dintre cei mai reprezentativi creatori de frumos din sfera artelor decorative. Artistii fac parte din diferite generatii, din diferite filiale UAPR, iar prin lucrarile prezentate in generosul spatiu al Muzeului de Istorie , Etnografie si Arta Plastica Lugoj, se va construi o simeza omogena si pretioasa. Artistii prezenti pe simeze sunt: Rodica Banciu Regep, Adriana Canija Popa, Ana Hoble, Ruxandra Sibil Mermeze, Mihai Moldovanu, Gabriela Naftanaila Leventu, Cela Neamtu, Victoria Caraiman Pastuch, Lucia Puscasu, Ana Maria Rugescu si Nicolae Zimbroianu.

23 martie, ora 18.00
“Konstantin Donchev” (Bulgaria) – expozitie de pictura – Galeria de Arta Lugoj
Fiecare imagine are o constructie ascunsa, disimulata sau evidenta, de forme geometrice si de directii ordonatoare, care dau stabilitate compozitiei. Dar o asemenea ordonare de forme, facuta cu rigoare si seriozitate, poate fi ineficienta artistic, daca elementele care intra in alcatuirea ei nu au originalitate plastic pregnanta si nu impun o viziune personala asupra temei abordate. In cazul domnului Konstantin Donchev tehnica aleasa este cea minimalista. Pictorul duce la un alt nivel de intelegere, mai personal, mai stilizat, mai clar, aceasta tehnica. Construirea unui drum personal se bazeaza pe studiul temeinic al inaintasilor, dar si pe o deschidere catre modalitatile contemporane de expresie plastica.

24 martie, ora 18.00
“Arta graficii” – un semn, un simbol, un sens Lucia Osz Trancota, Vasile Saraci, Alexandru Szabo – Galeria de Arta Lugoj
„Stilul e omul”, adica artistul cu toate calitatile si defectele sale, cu entuziasmul si tristetea, cu deciziile si indoielile pe care le pune in fiecare lucrare.

Sinteza elementelor folosite de artisti, filtrate prin personalitatile lor, ajuta la nasterea unei forme originale de expresie. Stilul este pecetea personalitatii creatorilor de exceptie, semnul heraldic de neconfundat care-i singularizeaza in arta contemporana.

“Sublim” – expozitie de pictura Cornelia Victoria Dedu si Aurelia Matei – Galeria de Arta Lugoj
Expozitia intitulata „Sublim” va cuprinde lucrari recente semnate de Cornelia Victoria Dedu si lucrari neexpuse semnate de Aurelia Matei. Originalitatea, unicitatea formelor folosite, singularitatea modalitatilor de organizare compozitionala a suprafetei, dublate de o cultura estetica si filosofica, toate la un loc impun un stil si o personalitate puternica in arta plastica romaneasca a celor doua artiste.

25 martie, ora 18.00
“Atemporal – scenografia intre forma si energie” – expozitie de scenografie
Vittorio Holtier -Galeria de Arta Lugoj
Expozitia intitulata „ATEMPORAL – scenografia intre forma si energie” va cuprinde lucrari antologice semnate de Vittorio Holtier, un important scenograf roman, un artist care a scris istorie prin calitatea actului creator, un simbol al plastici contemporane romanesti.

Salonul National de Arta Plastica “Atitudini Contemporane” – Galeria de Arta Lugoj
Dupa succesul primei editii, International Lugoj Art Festival ajunge anul acesta la cea de-a doua editie, prin sprijinul Primariei Lugoj si al Muzeului de Istorie, Etnografie si Arta Lugoj. Acest proiect propune 8 sectiuni distinctive, pornind de la pictura, grafica, tapiserie, scenografie si sculptura, vom ajunge la corespondente muzicale prin realizarea unor serii de concerte. Manifestarea este realizata de Primaria Municipiului Lugoj, Muzeul de Istorie, Etnografie si Arta Plastica Lugoj, Galeria de Arta Lugoj si Dan Tudor Truica, curator independent, fondator TRUICART Events Brand. Va fi lansat albumul de arta al manifestarii, care prezinta toate sectiunile festivalului.
Salonul National de Arta Plastica “Atitudini Contemporane”, a reprezentat din 2008 pana in prezent, pentru manifestarile de arta contemporana romaneasca un eveniment cu totul special, atat prin format, cat si prin diversitatea lucrarilor prezentate pe simeze. Ajuns la cea de a XVI-a editie, evenimentul a fost prezentat in 58 de orase si in 115 spatii expozitionale. Astazi, pentru organizatori, aceasta expozitie are un caracter international prin larga conexiune postmoderna. Artistii prezenti pe simeze la cea de-a doua etapa a celei de-a 15-a editii a Salonului sunt: Geta Adam, Roxana
Alexa, Andana Calinescu, Ioana Enescu Truica, Adrian Garbis Hofman, Sarah Raluca Miulescu, Daniela Oraviteanu, Magdalena Paree Hahn, Dan Tudor Truica, Virginia Videa, Dorina Zah si Monica Zarioiu Tudorica.

“George Bilan” – expozitie de sculptura – Galeria de Arta Lugoj
Sculptorul George Bilan va aduce prin expozitia personala de sculptura cate un accent tridimensional in toate sectiunile paralele gazduite in spatiile expozitionale ale Galeriei de Arta Lugoj. Recital de pian prof. Eliana Zah si studentii sai, Cut David, Carla Constantinesco, Emily Constantinesco si Isabelle Vegh. In program, lucrari compuse de A. Diabelli, F. Chopin, P. I. Ceaikovski, E. Satie, C. Debussy, M. Raven, precum si aranjamente dupa F. Lehar si E. Grieg.

27 martie, ora 18.00
“Evangelia Taka” (Grecia) – expozitie de picture – Galeria de Arta Lugoj

Aceasta expozitie prezinta o parte din creatia din ultimii ani, reprezentari figurative ale spatiului inconjurator, interior sau exterior, un detaliu sau o expresie bine studiata, pe care artista a dorit le expuna pe panza pentru a reda un efect plastic personal.
Finalul acestor expozitii va fi consemnat in data de 23 aprilie 2023, a anuntat Dan Tudor Truica – curator independent, fondator International Lugoj Art Festival.

spot_img

Distribuie articolul:

Ultimele informatii

Din aceasi categorie
INFORMATII