joi, 23 ianuarie 2025
8.6 C
Lugoj
spot_img

Scad temperaturile. Opt recomandari pentru folosirea în siguranta a surselor electrice de încalzire în casa

Data:

spot_img
spot_img
spot_img

Din pacate, sezonul rece genereaza si cele mai multe incidente, unele tragice, care decurg din nerespectarea unor reguli minime de siguranta în utilizarea acestor dispozitive. 

În general, conectam aparatele electrice de încalzire la prizele existente în locuinte, dar regimul lor de functionare nu este adaptat întotdeauna instalatiilor electrice si pot deveni periculoase, atat pentru noi, cat si pentru cei dragi, daca:

 

  • Nu verificam starea instalatiei electrice, atunci cand utilizam o sursa de încalzire;
  • Nu citim instructiunile de utilizare pentru a ne informa privind modul si timpul de folosire;
  • Utilizam sursele de încalzire în spatii umede (bai), chiar daca nu sunt protejate la actiunea apei;
  • Folosim aparatele de încalzire electrica langa carti, perdele sau alte materiale textile ori le amplasam pe covoare;
  • Acoperim aparatele electrice cu obiecte vestimentare.

 

Toate acestea, alaturi de o priza defecta, o siguranta necalibrata, un contact imperfect si lipsa supravegherii sunt elementele care pot genera evenimente tragice. Asigurarea confortului termic trebuie sa mearga mana-n mana cu responsabilitatea si siguranta caminului nostru si tocmai de aceea specialistii Delgaz Grid recomanda:

 

Utilizati instalatii electrice fara improvizatii

Evitati alimentarea mai multor receptoare electrocasnice de putere mare din aceeasi priza (circuit);

Utilizati doar sigurante calibrate la tabloul electric din locuinta;

Verificati periodic cordoanele de legatura ale aparatelor electrice si înlocuiti-le atunci cand sunt uzate;

La suplimentarea aparatelor electrice sau cresterea puterii acestora, asigurati-va, prin personal autorizat, ca instalatia existenta poate prelua consumul;

Amplasati si utilizati aparatele electrice departe de mediile cu umiditate crescuta;

Instalati si utilizati aparatura electrocasnica respectand indicatiile producatorului din prospectul produsului;

Utilizati aparate electrice omologate.

 

Dimensionarea instalatiilor pentru majoritatea locuintelor construite înainte de 1989 nu a avut în vedere utilizarea intensiva a unor aparate electrice mari consumatoare de energie. În plus, la casele vechi, mai ales din mediul rural (asa numitele ”case batranesti”), instalatiile au fost dimensionate pentru un consum redus, corespunzator pentru un minim de iluminat si receptoare electrice de mica putere, disponibile în acea vreme (radio, TV, frigider). 

Potrivit datelor Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU), în primele 8 luni ale acestui an, numarul incendiilor la locuinte a crescut cu 9,4% fata de perioada similara a anului trecut, ajungand la un total de 4.856 de astfel de evenimente. Dinamica acestor incendii în functie de tipul locuintelor releva faptul ca locuintele de tip unifamilial (case individuale) sunt mai vulnerabile din cauza unor factori precum tipul materialelor de constructii folosite sau incidenta improvizatiilor efectuate de proprietari ori persoane neautorizare la reteaua electrica a locuintei sau a sistemelor de încalzire a acesteia.

Practic, majoritatea incendiilor la locuinte sunt generate de instalatiile electrice defecte sau cu improvizatii, de cosuri de fum defecte sau necuratate si de mijloacele de încalzire.

 

Interventiile asupra instalatiilor interioare trebuie realizate doar de catre specialisti autorizati, care ofera garantia respectarii normelor tehnice si de siguranta. Solicitarea serviciilor unor „mesteri de ocazie”, chiar daca aparent presupune costuri mai mici, implica riscul executarii unor lucrari defectuoase ce pot duce la incendii cu distrugerea de bunuri materiale, ranirea sau decesul unor persoane.

 

Mai multe sfaturi si recomandari despre utilizarea în siguranta a surselor de energie si gaze pot fi gasite pe conturile de social media ale proiectului Romania Sigura.

 

LASATI UN MESAJ

Introduceti comentariul dvs.
Introduceti numele dvs.

Distribuie articolul:

Ultimele informatii

Din aceasi categorie
INFORMATII

Topul nevoilor apelanților la Telefonul Vârstnicului în 2024. Seniorii României, între singurătate și dorința de participare socială

Telefonul Vârstnicului, singura linie telefonică națională gratuită dedicată seniorilor,...

Dobra taie panglica. Grădinițele din Balta Lată și de pe strada Bocșei au depășit pragul de construcție de 95%

Vești bune pentru părinți. Din primăvara acestui an, Lugojul...

Cum, când și unde pot fi predate legal și gratuit deșeurile periculoase din menajer

RETIM Ecologic Service S.A. și ADID Timiș informează locuitorii...