Zilele noastre sunt uneori aglomerate de muncă și de sarcini prin casă sau cu familia.
Dar, oricât de încărcată ar putea fi viața noastră, este foarte important ca întotdeauna să ne facem timp și pentru relaxare. Iar pentru asta, există o serie de lucruri și activități pe care le poți face: de la o plimbare în natură, la jocuri, yoga sau meditație. O altă formă de meditație este și pictura. Este un mod bun prin care putem să ne concentrăm pe realizarea unui lucru frumos, manual și, astfel, să ne ajutăm gândurile să se așeze. Ce faci dacă te interesează să pictezi dar nu știi exact de unde să începi? Recomandarea noastră este să începi cu picturi pe numere.
Ce sunt picturile pe numere? Așa cum le spune și numele, sunt tablouri a căror contur este trasat și a cărei compoziție este împărțită în căsuțe numerotate. Este practic un set, care vine compus din această planșă albă schițată și numerotată și culori aferente fiecărui număr. Tot ce îți mai trebuie ca să realizezi picturi pe numere este un set de pensule, un cadru relaxant, o muzică bună și, desigur, un strop de răbdare.
În acest articol, vei găsi câteva sfaturi utile pe care să le urmezi ca să realizezi un tablou perfect, chiar dacă este prima oară când faci asta.
După ce ai achiziționat un astfel de set, pe care îl poți procura fie din magazinele specializate de artă, din librării sau chiar mai comod, online, ai nevoie să îți creezi în casă un spațiu potrivit de desfășurare. O masă sau un birou este spațiul ideal pentru asta. Ce mai ai nevoie este să te asiguri și că ai un scaun confortabil dar și multă lumină, cât mai aproape de cea naturală, ca să vezi bine culorile și contururile în care e nevoie să te încadrezi.
După ce ți-ai aranjat spațiul, aranjează-ți și materialele: pensule, apă, șervețele din hârtie. Testează culorile înainte să treci direct pe pânză, ca să vezi cum se aplică, dar și cum poți manevra mai bine pensulele pe care ai ales să le folosești.
Bun, acum ești gata să pictezi. Iar primul sfat aici este să începi cu căsuțele mai mari și apoi să treci la cele mai mici. Vei avea astfel timp să te obișnuiești cu pensulele și cu aplicarea, fără să faci greșeli. Este mult mai ușor așa, decât să începi cu căsuțele mai mici și cu detaliile mai migăloase ale tabloului.
Al doilea sfat este să începi cu nuanțele mai deschise. Este mai ușor să vii apoi cu o culoare închisă peste, în cazul în care greșești cu ceva. Și dacă tot suntem la capitolul culori, un alt sfat este să pictezi fiecare culoare pe rând, până termini căsuțele aferente culorii respective. Asta pentru că seturile de picturi pe numere vin cu recipiente foarte mici de culoare și, dacă le lași prea mult deschise, există riscul să ți se usuce culoarea din recipient.
Când faci picturi pe numere, e bine să începi cât se poate de mult cu căsuțele din centru și apoi să mergi spre colțurile tabloului. O altă strategie de pictură poate să fie să începi de sus și să cobori la baza tabloului. Aceste două sfaturi te vor ajuta să eviți să atingi cu mâna ce ai pictat și astfel să strici culorile între ele.
Și dacă tot am amintit despre culori care se pot mixa între ele, mai avem un sfat important: spală bine pensulele după fiecare culoare folosită, ca să te asiguri că nuanțele rămân cât mai fidele celor de pe instrucțiuni și că nu te trezești cu un rezultat final diferit. Mai ales dacă pictezi cu culori acrilice, care oxidează și se închid la culoare atunci când se usucă.
Un singur pas și gata. Dacă vrei să te bucuri de tablou pe o durată cât mai lungă de timp, recomandăm să dai tabloul la final, după ce culorile s-au uscat, cu un strat de lac protector. Va evidenția culorile și va proteja tabloul de tot ce-l poate degrada în timp.
Cine ar fi crezut că e atât de ușor să pictezi un tablou?