joi, 27 martie 2025
11.1 C
Lugoj
spot_img

Situl de la Susani continua sa ne ofere surprize. Morminte de incineratie, descoperite de specialistii din Timis

Data:

spot_img
spot_img
spot_img

Arheologii Muzeului National al Banatului, împreuna cu specialistii de la Directia Judeteana de Cultura, Muzeul de Istorie si Etnografie din Lugoj si Universitatea de Vest din Timisoara au descoperit doua morminte de incineratie, unul cu trei vase, cel de-al doilea cu un vas, din perioada anului 1400 î.CH. Vasele au fost scoase la lumina pe sit-ul arheologic, reprezentat de tumulul numit Gramurada de la Jupani, satul Susani, comuna Traian Vuia din judetul Timis. „Sapatura de anul acesta, din acea zona, a început în 6 iulie si s-a încheiat în 31 iulie. Descoperirile cele mai recente se adauga celor din 2019, cand a mai fost gasit un mormant de incineratie cu patru vase. Informatiile obtinute pana acum de echipa de specialisti, prin datarea cu izotopul C14, arata ca mormintele apartin unei perioade în care Banatul era locuit de populatii ce apartineau de perioada tarzie a Epocii Bronzului. Atat descoperirile de anul acesta, cat si cele de anul trecut sunt analizate în aceasta perioada, procesul de restaurare a vaselor a început, urmand ca rezultatele sa fie ulterior prezentate”, au anuntat reprezentantii Muzeului Banatului.
Echipa de specialisti care a efectuat sapaturile de la Susani este condusa de cercetatorul Dragos Diaconescu, de la Muzeul National al Banatului. Din ea mai fac parte arheologul Victor Bunoiu – Directia Judeteana pentru Cultura Timis, arheologul Razvan Pinca – Muzeul de Istorie si Etnografie din Lugoj si conf. Univ. Dr. Dorel Micle – Universitatea de Vest din Timisoara.

{gallery}susani1108{/gallery}

LASATI UN MESAJ

Introduceti comentariul dvs.
Introduceti numele dvs.

Distribuie articolul:

Ultimele informatii

Din aceasi categorie
INFORMATII

Politica de confidentialitate

Acest site web foloseste cookie-uri astfel incat sa va putem oferi cea mai buna experienta de utilizator posibila. Informatiile cookie sunt stocate in browser-ul dvs. si indeplinesc functii precum recunoasterea dvs. atunci cand reveniti pe site-ul nostru web si ajutarea echipei noastre sa inteleaga care sectiuni ale site-ului le gasiti cele mai interesante si utile.