Guvernul nu vrea ca primarii sa distribuie alimentele in campanie. Ajutoarele de la Uniunea Europeana vor fi oferite la mijlocul lunii iunie

02 Mai 2016
lugojinfo.ro -Guvernul nu vrea ca primarii sa distribuie alimentele in campanie

Ministerul Fondurilor Europene a anuntat ca distribuirea ajutoarelor alimentare in cadrul Programului Operational Ajutorarea Persoanelor Defavorizate este preconizata sa inceapa in cea de-a doua jumatate a lunii iunie.

Desi nu s-a anuntat oficial motivul pentru care demararea programului se tot amana, se pare ca Guvernul evita distribuirea ajutoarelor pentru ca acestea sa nu fie oferite beneficiarilor in campania electorala. Programul Operational Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD) este finantat in proportie de 85% din Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane si in proportie de 15% din bugetul national. Categoriile beneficiare vor primi prin primariile din fiecare localitate, in doua cutii de carton, produse alimentare: faina alba de grau, malai, paste fainoase, ulei, zahar, conserva carne de vita, conserva pateu de ficat de porc, orez, conserva pasta de tomate, fasole boabe. Comparativ cu POAD 2014, au fost aduse o serie de modificari legislative privind modul de acordare a acestor ajutoare. Cea mai importanta este acordarea de ajutoare alimentare si persoanelor fara venituri. Astfel, beneficiarii Programului POAD sunt pensionarii din sistemul de stat sau cei care primesc indemnizatie sociala pentru pensii mai mici de 450 lei, persoanele cu handicap gradul I sau II, someri in plata, beneficiari ai ajutorului social conform Legii 416, familii beneficiare de alocatii pentru sustinerea familiei, precum si alte categorii de persoane, printre care veteranii de razboi si vaduvele acestora, eroi ai Revolutiei ori persoane persecutate politic in timpul regimului comunist.