Fructe proaspete si in gradinite. Prescolarii vor beneficia de programul de incurajare a consumului de fructe proaspete in scoli

05 Octombrie 2016
lugojinfo.ro -Prescolarii vor beneficia de programul de incurajare a consumului de fructe proaspete in scoli foto: 365.ro

Prescolarii din gradinitele de stat si particulare acreditate cu program normal de 4 ore primesc din acest an scolar fructe proaspete pentru consum.

În prezent, grupul-tinta al Programului include elevii din clasele I-VIII din învatamantul de stat si privat autorizat/acreditat, extins ulterior si la elevii din clasa pregatitoare. Decizia se aplica începand cu anul scolar 2016-2017, a fost adoptata prin Ordonanta de Urgenta, si este cuprinsa în masura ”Copii sanatosi la gradinita” a Pachetului integrat pentru combaterea saraciei, aprobat prin Memorandum la 19 iulie 2016.

Prin extinderea grupului-tinta al acestui program la prescolari, Executivul încurajeaza consumul de fructe proaspete de catre copii, pentru constientizarea de catre acestia a beneficiilor unei alimentatii sanatoase bazata pe consumul de fructe proaspete. Pe termen lung, implementarea acestui program, la o varsta la care se formeaza obiceiurile alimentare, poate contribui la reducerea cheltuielilor destinate diferitelor afectiuni cauzate de o alimentatie nesanatoasa.

Pe de alta parte, masura elimina inechitatile si discriminarea dintre prescolari si scolarii care urmeaza cursuri în aceleasi unitati de învatamant. Programul este destinat tuturor copiilor din grupul tinta, indiferent de statutul social.

Extinderea programului de încurajare a consumului de fructe proaspete reprezinta totodata o oportunitate pentru sectorul romanesc de fructe în diversificarea si dezvoltarea activitatilor de productie si comercializare.

          Fondurile necesare extinderii programului catre prescolari, pentru anul scolar 2016-2017, sunt în valoare de aproximativ 13 milioane lei, reprezentand efort financiar exclusiv al bugetului de stat. În anul scolar 2016-2017, numarul total al prescolarilor din gradinitele de stat si private cu program normal de 4 ore este de 347.908, iar limita valorii zilnice este de 0,37 lei/prescolar. Limita valorica cuprinde pretul integral de achizitie a fructelor proaspete, inclusiv taxa pe valoarea adaugata, cheltuielile de transport, distributie si depozitare a acestora, dupa caz.

          Fructele proaspete distribuite elevilor/prescolarilor, perioada si frecventa distributiei, limita valorii zilnice pe elev/prescolar, precum si fondurile necesare pentru distributie sunt stabilite si actualizate anual prin Hotarare a Guvernului, în functie de evolutia preturilor si a tarifelor.