GYM PELE

Culesul ciupercilor din padure fara autorizatie este ilegal. Locuitorii din zona Fagetului avertizati ca pot fi amendati daca sunt surprinsi cu plasele cu bureti

26 Octombrie 2016
lugojinfo.ro -Locuitorii din zona Fagetului avertizati ca pot fi amendati daca sunt surprinsi cu plasele de bureti

Jandarmii care actioneaza in zona Cosava – Faget au bagat spaima in locuitorii din zona dupa ce le-au facut cunoscut oamenilor faptul ca risca amenzi de ordinul miilor de lei daca sunt prinsi in padure la cules de ciuperci.

Oamenii spun ca in ultimele zile au ajuns sa nu mai culeaga ciuperci de teama controalelor care au loc in paduri. Desi cutreiera padurile de cand se stiu in cautarea ciupercilor, abia acum localnicilor li s-a atras atentia ca pentru a culege fructe de padure, ciuperci sau alte produse nelemnoase specifice fondului forestier trebuie  sa aiba avizul ocolului silvic care asigura administrarea fondului forestier din zona respectiva. Oamenii abordati de jandarmi spun ca li s–a fluturat in fata Legea nr. 171 din 16 iulie 2010, privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor silvice, care printre altele spune ca: „recoltarea din fondul forestier national a produselor nelemnoase specifice, fara acordul proprietarului si/sau al ocolului silvic care asigura administrarea padurii constituie contraventie silvica si se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 lei pana la 5.000 lei. Produsele nelemnoase specifice fondului forestier national sunt reprezentate prin: fauna de interes cinegetic, peste din apele de munte, din crescatorii, balti si iazuri din fondul forestier, fructe de padure, seminte forestiere, ciuperci comestibile din flora spontana din cuprinsul acestuia, plante medicinale si aromatice din cuprinsul acestuia, rasina, alte produse. Produsele padurii apartin proprietarilor sau detinatorilor acesteia, dupa caz, cu exceptia faunei de interes cinegetic si a pestelui din apele de munte”. Desi par hotarati sa aplice legea, pana in acest moment jandarmii nu au amendat nicio persoana, localnicii fiind avertizati insa despre ce ii asteapta. Avertismentul jandarmilor a ajuns aproape in fiecare sat din zona Faget, oamenii fiind extrem de deranjati de aceasta lege, toti sustinand ca jandarmii ar trebui sa se ocupe de combaterea furtului de  lemne si nu de amaratii care fac zilnic zeci de kilometri pentru a gasi ciuperci.