Garantii mai mari prin programul ”Prima casa”, pentru achizitionarea de locuinte noi si/sau consolidate

08 Decembrie 2016
lugojinfo.ro -Garantii mai mari prin programul ”Prima casa”, pentru achizitionarea de locuinte noi si/sau consolidate

Programul “Prima casa “ a fost modificat.

service-lugoj

Statul va garanta în proportie de maximum 50% valoarea creditelor acordate pentru achizitia de locuinte noi si/sau consolidate în cadrul programului guvernamental ”Prima casa”, în timp ce creditele pentru locuintele care nu se încadreaza în aceste categorii vor fi garantate de stat în proportie de maxim 40%, potrivit unei Ordonante de Urgenta aprobate în sedinta de joi a Executivului. În ambele cazuri, procentul de garantare este raportat exclusiv la creditul care se doreste a fi contractat prin Programul Prima casa.

Actul normativ modifica si completeaza în acest sens Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 60/2009 privind unele masuri în vederea implementarii programului ”Prima casa”. Prin diferentierea categoriilor de locuinte care pot fi achizitionate în cadrul acestui program si individualizarea procentelor de garantare în functie de categoria locuintelor achizitionate se urmareste crearea de conditii favorabile atat pentru cresterea fondului locativ, cat si pentru îmbunatatirea celui existent, în concordanta cu obiectivele stabilite de Executiv în cadrul Strategiei programului ”Prima casa” pentru 2017-2021, aprobata în sedinta de guvern din 29 noiembrie a.c..

Noile reglementari au fost adoptate prin ordonanta de urgenta, pentru implementarea în regim de urgenta, începand cu 1 ianuarie 2017, a liniilor directoare si a obiectivelor stabilite pentru urmatorii 5 ani în cadrul Strategiei programului ”Prima casa”,  al carei pilon principal este cresterea calitatii vietii prin îmbunatatirea conditiilor de locuire în Romania. În acest sens, va fi modificata si legislatia secundara aferenta Programului ”Prima casa” pentru a fi armonizata cu legislatia primara si cu principiile si liniile directoare mentionate în strategie.

Conform actului normativ adoptat astazi de Guvern, prin locuinta noua, în sensul programului ”Prima casa”, se întelege orice imobil care respecta conditiile pentru a fi încadrat în categoria imobilelor cu destinatia de locuinta, receptionat la terminarea lucrarilor cu cel mult 5 ani înainte de data solicitarii creditului garantat. De asemenea, vor fi asimilate în categoria locuintelor noi si locuintele supuse cu cel mult 5 ani înainte de data solicitarii creditului garantat unor lucrari de interventie în vederea consolidarii si/sau a reducerii riscului seismic.

Pentru a asigura functionalitatea programului ”Prima casa” si pentru a avea timpul necesar realizarii noilor dezvoltari ale aplicatiei informatice dedicate implementarii programului, actul normativ introduce o dispozitie tranzitorie conform careia solicitarile de acordare a unei finantari garantate transmise cu încadrarea în limita plafonului de garantare alocat pana la data intrarii în vigoare a noii ordonante de urgenta se solutioneaza prin aplicarea dispozitiilor legale în vigoare la data depunerii lor.

Pentru anul  anul 2016, Ministerul Finantelor Publice a alocat un plafon total de garantare de 2.940,3 milioane de lei, din care 2.550 milioane de lei plafon nou alocat prin Hotarari de Guvern, restul reprezentand diferenta ramasa nealocata/neutilizata din anul 2015.