Romanian Czech English French German Hungarian Italian Portuguese Serbian Spanish Ukrainian

Aproape 700.000 de producatori primesc bani. S-a stabilit cuantumul sprijinului financiar pentru agricultorii din sectorul vegetal

16 Februarie 2017
lugojinfo.ro -Aproape 700.000 de producatori primesc bani

Producatorii agricoli din sectorul vegetal vor beneficia de sprijin financiar pentru culturile amplasate pe teren arabil, pentru anul de plata 2016.

Guvernul a stabilit joi cuantumul si plafonul ajutorului national tranzitoriu ANT1.

Printr-o Hotarare aprobata, Executivul a stabilit cuantumul de 17,72035 euro/ha, iar fondurile totale alocate sunt de 119,422 milioane de euro, reprezentand echivalentul a 531,870 milioane lei. De acest sprijin financiar vor beneficia circa 681.000 de producatorii agricoli  din domeniul vegetal.

Beneficiarii platilor directe sunt: fermierii activi, fermierii persoane fizice si/sau persoane juridice care desfasoara o activitate agricola în calitate de utilizatori ai suprafetelor de teren agricol si/sau detinatori legali de animale, potrivit prevederilor legislatiei în vigoare. În categoria beneficiarilor de plati se încadreaza si unitatile  de cercetare si productie, de învatamant din domeniul agricol, cooperative agricole de exploatare si gestionare a terenurilor agricole, silvice, piscicole si a efectivelor de animale, precum si grupurile de producatori care desfasoara activitate agricola.

Culturile amplasate pe teren arabil pentru care se acorda acest sprijin sunt:

-        cereale (grau comun, grau dur, secara, orz, ovaz, porumb, sorg, orez, triticale, porumb dulce si alte cereale), culturi proteice (mazare, fasole, bob, lupin, linte, alte leguminoase pentru boabe), plante industriale (floarea-soarelui, rapita, soia conventionala, in si canepa pentru fibra, tutun, in pentru ulei, plante medicinale, alte plante industriale), radacinoase (sfecla furajera, sfecla de zahar), cartofi, legume, capsuni, pepeni, flori si plante ornamentale, plante de nutret, loturi semincere, alte culturi pe teren arabil inclusiv în sere si solarii.

 Aplicarea masurilor prevazute în actul normativ va permite beneficiarilor platilor sa-si elaboreze propriul plan de afaceri si program de dezvoltare pe termen scurt, în conditiile cunoasterii nivelului sumelor ce urmeaza sa le primeasca. De asemenea, acordarea acestui ajutor national tranzitoriu asigura capital financiar necesar pentru derularea la timp a activitatilor specifice din agricultura.

Platile se fac în lei, la cursul de schimb de 4,4537 lei pentru un euro, stabilit de catre Banca Centrala Europeana în data de 30 septembrie 2016.

Platile directe si ajutoarele nationale tranzitorii se acorda potrivit prevederilor OUG nr. 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plati care se aplica în agricultura în perioada 2015-2020 si pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societatile agricole si alte forme de asociere în agricultura.

Kuhntop