Romanian Czech English French German Hungarian Italian Portuguese Serbian Spanish Ukrainian

Ajutor pentru producatorii de lapte. Cine sunt beneficiarii eligibili

16 Martie 2017
lugojinfo.ro -Ajutor pentru producatorii de lapte

Producatorii de lapte vor primi ajutoare financiare pentru reducerea livrarilor de lapte, potrivit normelor europene, în suma totala de 1,465 milioane lei (echivalentul a 328.716,05 euro), conform unei Hotarari adoptate de Guvern.

Masura are în vedere reducerea livrarilor de lapte de vaca, sprijinirea producatorilor din sectorul lapte afectati de criza, continuarea activitatii economice, precum si asigurarea locurilor de munca ale angajatilor. Conform Regulamentului delegat (UE) nr.1612/2016 al Comisiei din 8 septembrie 2016, de acordare a unor ajutoare pentru reducerea productiei de lapte, ajutoarele se acorda în baza cererilor de plata si se atribuie pentru o perioada calendaristica de trei luni – perioada de referinta. Ajutoarele se asigura din bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pe anul 2017, ca sprijin financiar aferent Fondului European de Garantare Agricola – FEGA.

Sectorul produselor lactate se confrunta cu o perturbare a pietei cauzata de un dezechilibru între cerere si oferta la nivel mondial, la care contribuie prelungirea pana la sfarsitul anului 2017 a interdictiei impuse de Rusia asupra importului de produse agricole si alimentare originare din Uniunea Europeana. Ajutorul din partea Uniunii Europene este stabilit la 14 euro/100 kg lapte de vaca pentru cantitatea care corespunde diferentei dintre laptele de vaca livrat în cursul perioadei de referinta si laptele de vaca livrat în cursul perioadei de reducere.

Beneficiarii eligibili sunt producatorii de lapte care au livrat lapte la prim-cumparatori în luna iulie 2016 si care se angajeaza sa reduca livrarea cantitatii de lapte într-o perioada calendaristica de 3 luni - perioada de reducere, în comparatie cu aceeasi perioada din anul precedent - perioada de referinta. Reducerea pentru care solicita ajutor trebuie sa fie de minim 1.500 kg si de cel mult 50% din cantitatea livrata în perioada de referinta.La centrele judetene ale Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, respectiv al municipiului Bucuresti, s-au depus 92 de cereri de reducere a productiei de lapte aferente unei cantitati de 2.347.972 kg lapte.

Plata ajutoarelor se face în lei, calculata la rata de schimb pentru data de 31 august 2016, conform prevederilor art. 40 din Regulamentul delegat (UE) nr. 907/2014 al Comisiei din 11 martie 2014 de completare a Regulamentului (UE) nr. 1.306/2013 al Parlamentului European si al Consiliului în ceea ce priveste agentiile de plati si alte organisme din Regulamentul delegat (UE) 1612/2016. Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura va efectua platile în functie de cererile depuse si perioadele pentru depunerea acestora, în termen de maximum 90 de zile dupa încheierea perioadei de reducere în cauza.

Kuhntop