INCHIRIERE HALE LUGOJ

Un nou ajutor pentru micii producatori de lapte. Banii intra in conturi pana la sfarsitul lunii iunie

05 Aprilie 2017
lugojinfo.ro -Banii intra in conturi pana la sfarsitul lunii iunie foto: lugojinfo.ro

Crescatorii de vaci de lapte vor primi un sprijin financiar exceptional în valoare totala de 11 milioane euro, potrivit unei hotarari adoptate de Guvern.

Este vorba despre acordarea de finantare europeana, în valoare de 5,448 milioane euro din Fondul European de Garantare Agricola FEGA, si de finantare nationala, în aceeasi suma, pentru micii fermieri, afectati de o criza severa în sectorul laptelui din cauza prelungirii embargoului impus Rusiei pana la finele anului 2017 si a scaderii cererii de produse din partea Chinei.

Actul normativ transpune Regulamentul delegat (UE) 2016/1.613 al Comisiei din 8 septembrie 2016 de prevedere a unor ajutoare de adaptare exceptionale destinate producatorilor de lapte si fermierilor din alte sectoare de crestere a animalelor.De ajutorul financiar beneficiaza producatorii care detin un efectiv de vaci de minimum 3 si maximum 9 capete, inclusiv, identificate si înregistrate în Registrul National al Exploatatiilor la data depunerii cererii si care, totodata, au livrat/vandut direct minimum 4 tone lapte în perioada 1 aprilie 2015 - 31 martie 2016.

Suma cuvenita fiecarui producator de lapte se calculeaza de catre A.P.I.A. prin împartirea sumei totale la efectivul eligibil de vaci de lapte.

Pentru obtinerea ajutoarelor financiare, producatorii de lapte depun solicitarile la centrul judetean al APIA,  pana la data de 2 mai 2017, inclusiv.Platile se efectueaza pana la data de 30 iunie 2017.

Resursele financiare se asigura din bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pe anul 2017.