Romanian Czech English French German Hungarian Italian Portuguese Serbian Spanish Ukrainian

Debut pentru Programul Rabla Clasic si Programul Rabla Plus. Incepand de joi persoanele fizice pot preda autoturismele la centrele autorizate

19 Mai 2017
lugojinfo.ro -Debut pentru programul Rabla Clasic si Programul Rabla Plus foto: lugojinfo.ro

Programul Rabla a fost deschis joi si pentru persoanele fizice.

Începand cu data de 18 mai si persoanele fizice pot merge la producatorii validati în vederea îndeplinirii formalitatilor de înscriere pentru a-si achizitiona un autoturism nou, cu emisii scazute, în locul celui vechi, poluant sau sa îsi achizitioneze un autoturism pur electric sau electric-hibrid, fara obligativitatea casarii unui autoturism. Persoanele juridice pot depune cereri de finantare pentru înscrierea în cele doua Programe: Rabla Clasic si Rabla Plus, în continuare, pana pe 29 septembrie 2017, la sediul Administratiei Fondului pentru Mediu.

Programul Rabla Clasic este deja cunoscut de populatie, fiind al 13-lea an în care romanii pot beneficia de o prima de casare pentru achizitia unui autovehicul nou, cu obligativitatea casarii unui autovehicul mai vechi de 8 ani, a anuntat Ministerul Mediului. Programul Rabla Plus se înscrie în tendinta actuala a Ministerului Mediului de tranzitie catre un transport cu zero emisii poluante, prin care este stimulata achizitia unui autovehicul nou pur electric sau nou electric hibrid – plug-in, fara obligativitatea casarii unui autovehicul vechi. Obligativitatea casarii intervine doar pentru cei care doresc sa cumuleze finantarea acordata prin acest nou program cu cea din Programul Rabla Clasic. În anul 2017, Programul Rabla Clasic are alocat un buget de 180 milioane lei, iar Programul Rabla Plus beneficiaza de un buget de 45 milioane lei.

Pentru Programul Rabla Clasic, cuantumul primei de casare este de 6.500 lei si se acorda pentru autovehiculul nou al carui sistem de propulsie genereaza maximum 130 g CO2/km. La prima de casare se poate adauga un ecobonus de 1.000 lei care se acorda la achizitionarea unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie care genereaza o cantitate de emisii de maximum 98 g CO2/km în regim de functionare mixt si/sau un ecobonus în valoare de 1.700 lei la achizitionarea unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie hibrid. Daca întrunesc ambele conditii, cele doua ecobonusuri pot fi cumulate cu prima de casare.

În cadrul Programului Rabla Plus, se acorda un ecotichet de 45.000 lei pentru achizitionarea unui autovehicul nou pur electric sau 20.000 lei pentru achizitionarea unui autovehicul nou electric hibrid plug-in cu sursa de alimentare externa, care genereaza o cantitate de emisii de CO2 mai mica de 50 g/km. Prima de casare oferita în cadrul Programului Rabla Clasic se poate cumula cu ecotichetul prevazut de Programul Rabla Plus. În cazul în care solicitantul caseaza o masina mai veche de 8 ani si decide sa achizitioneze un autovehicul nou electric, beneficiaza atat de prima de casare de 6.500 lei, cat si de ecotichetul de 45.000 lei, iar daca opteaza pentru un autovehicul electric hibrid plug-in va primi prima de casare de 6.500 lei si ecotichetul de 20.000 lei.

Pe site-ul Administratiei Fondului pentru Mediu au fost publicate listele producatorilor, importatorilor de autoturisme si distribuitorilor autorizati, lista colectorilor autorizati sa preia autovehiculele uzate, precum si instructiuni cu pasii pe care trebuie sa îi urmeze persoanele fizice si juridice care vor sa acceseze finantarea prin cele doua Programe: Rabla Clasic si Rabla Plus.

De asemenea, au fost întreprinse demersuri pentru reducerea perioadelor de timp necesare formalitatilor pe care persoanele fizice trebuie sa le îndeplineasca, la nivelul serviciilor publice comunitare, în vederea radierii autovehiculelor uzate.

O alta noutate este reprezentata de procedura simplificata, introdusa anul acesta, prin intermediul careia persoanele juridice care au depus dosare în vederea aprobarii participarii în Programele Rabla Clasic si Rabla Plus, pot remedia motivele de respingere ce tin de forma dosarului, într-un termen de 10 zile lucratoare de la publicarea acestora pe site-ul Administratiei Fondului pentru Mediu.

 

Kuhntop