GYM PELE

Acces liber sau subventionat la evenimente. Persoanele cu dizabilitati din Lugoj pot depune cereri pentru eliberarea Cardului european pentru dizabilitate - fara bariere prin Europa

22 Iunie 2017
lugoj info.ro -Persoanele cu dizabilitati din Lugoj pot depune cereri pentru eliberarea Cardului european pentru dizabilitate - fara bariere prin Europa

Persoanele cu dizabilitati pot beneficia acum de un nou card valabil in mai multe tari europene.

service-lugoj

Cei care doresc sa beneficieze de acces gratuit sau subventionat partial la evenimente culturale, sportive si de petrecere a timpului liber, organizate si în alte state membre ale Uniunii Europene, pot solicita directiilor generale de asistenta sociala si protectia copilului de care apartin, eliberarea cardului.

Cardul este emis în cadrul proiectului pilot “Asigurarea mobilitatii pentru persoanele cu dizabilitati în Romania si Europa”, finantat de Comisia Europeana, si faciliteaza accesul la evenimente care se organizeaza în alte sapte state membre, incluse în proiect: Cipru, Malta, Estonia, Finlanda, Italia, Belgia si Slovenia. Fiecare tara stabileste care sunt facilitatile pe care le acorda posesorilor de card european pentru dizabilitate.

Cardul european se elibereaza la cerere si pot beneficia de el toate persoanele cu dizabilitati (copii si adulti), indiferent de gradul si tipul de handicap înscris în certificatul de handicap emis de comisiile de evaluare din judete sau din Bucuresti. Solicitantii trebuie sa depuna, personal sau prin reprezentant, cerere si o poza recenta la directia generala de asistenta sociala si protectia copilului de la nivelul fiecarui judet sau sector din Bucuresti, în evidenta careia sunt înregistrati, pana la data de 30.11.2017. Cererea poate fi trimisa si prin e-mail, la adresele mentionate pe site-ul proiectului: dizab.eurocard.gov.ro. Tot de de acolo poate fi descarcata si cererea de înscriere.

Primul lot de carduri este în curs de tiparire si va putea fi transmis directiilor generale de asistenta sociala si protectia copilului în urmatoarele doua saptamani, în baza solicitarilor primite.

Proiectul pilot se adreseaza unui grup tinta de 50.000 de persoane cu dizabilitati si vizeaza pachetele de beneficii elaborate la nivel national si cele agreate cu statele UE partenere în program. În prezent, pachetele de beneficii sunt în curs de elaborare. Beneficiile oferite la nivel national si în statele partenere vor fi promovate prin intermediul site-ului web al proiectului: dizab.eurocard.gov.ro

În Romania, au fost agreate beneficii în domeniul culturii, sportului si petrecerii timpului liber si în acest sens Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Dizabilitati a încheiat protocoale de colaborare cu Ministerul Culturii si Identitatii Nationale, Ministerul Tineretului si Sportului, Federatia Romana de Fotbal si Federatia Romana de handbal, urmand sa discute si cu alte institutii.

Pachetul oferit în Romania se gaseste pe site-ul proiectului la adresa: http://dizab.eurocard.gov.ro/beneficii-la-nivel-national, iar cel din tarile partenere poate fi accesat la adresa: http://dizab.eurocard.gov.ro/beneficii-la-nivel-international. De asemenea, codul QR (Quick response) tiparit pe spatele cardului va  directiona catre site-ul proiectului, pentru a putea consulta pagina de beneficii oferite la nivel national.

Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Dizabilitati a initiat colaborarea cu toate consiliile judetene si locale pentru identificarea obiectivelor turistice, culturale si sportive de interes judetean si local. 

Pentru participarea la un eveniment, doritorii se pot înscrie prin intermediul formularului disponibil pe pagina de beneficii nationale sau internationale. Cardul va fi distribuit împreuna cu o brosura de utilizare, în care vor fi descrisi pasii necesari înregistrarii.