Este vorba despre lemnul de foc (sau lemnul de lucru cu diametrul la capatul gros de maximum 24 cm) rezultat din lucrari de îngrijire, taieri de igiena sau din produse accidentale dispersate sau realizate pe suprafete compacte de maximum 3 ha, provenit din paduri proprietate publica a statului.
„Evitarea unei crize a lemnului de foc, precum cea de iarna trecuta, prin asigurarea cu prioritate pentru populatie reprezinta un alt obiectiv asumat de acest Guvern. Pana acum, lemnul de foc se comercializa pe picior catre agenti economici, care îl revindeau populatiei la preturi exorbitante, cu marje importante de profit. De acum, lemnul de foc va fi vandut direct populatiei, la preturi decente, accesibile, în baza solicitarilor înregistrate la primarii. Reparam, astfel, actul de guvernare iresponsabil de anul trecut din domeniul padurilor, care a pus în dificultate mii de familii de romani, pe timp de iarna”, a precizat ministrul Adriana Doina Pana.
Cetatenii vor depune solicitarile la unitatile administrativ-teritoriale pe suprafata carora este amplasat fondul forestier administrat de ocolul silvic de stat. Lemnul de foc se valorifica prin vanzare directa, iar cumparatorul acestuia nu are dreptul de a-l revinde, în caz contrar se confisca, fiind considerat de provenienta ilegala.