Romanian Czech English French German Hungarian Italian Portuguese Serbian Spanish Ukrainian

In toata zona Lugoj incepe vaccinarea impotriva turbarii. Medicii veterinari folosesc momeli, iar oamenii sunt sfatuiti sa nu le atinga sau sa le distruga

27 Septembrie 2017
lugoj info.ro -Medicii veterinari folosesc momeli, iar oamenii sunt sfatuiti sa nu le atinga sau sa le distruga

Medicii veterinari au anuntat ca vor avea in perioada urmatoare o actiune atat in Lugoj, cat si in imprejurimi pentru vaccinarea cainilor, pisicilor, dar si a vulpilor.

Doctorii, dar si tehnicienii veterinari vor imprastia momeli in toate zonele orasului, iar populatia este rugata sa nu atinga aceste vaccinuri sau sa le distruga. ”Actiunea se face in fiecare an in aceasta perioada a anului. In oras au fost montate deja mai multe afise pentru informarea locuitorilor. Ii rugam pe oameni sa nu atinga momelile. Vaccinarea animalelor este foarte importanta. Se va actiona pe o raza foarte mare atat in Lugoj, cat si in satele invecinate. De asemenea, ii rugam pe oameni sa nu atinga animalele moarte, mai ales vulpile.”, a declarat pentru lugojinfo.ro dr.Cristian Oros. Rabia sau turbarea este o boala produsa de un virus ce afecteaza creierul si maduva spinarii atat la animale, cat si la oameni, fiind o boala infectioasa acuta determinata de virusul rabic transmis de la animale la om prin muscatura. Boala are o evolutie rapida si duce la deces. Turbarea este una din bolile incurabile si poate fi intalnita la animale domestice: caini, pisic, dar si la animale salbatice: vulpi, lupi, coioti, lilieci. Transmiterea bolii se face prin:

-           muscatura, prin saliva (animalele elimina virusul cu 10- 14 zile înainte de debutul clinic al bolii);

-           transplacentar;

-           accidental, în laboratoare;

-           transplant de cornee;

-           pe cale respiratorie, de la lilieci (în cazul explorarii unor pesteri).