Romanian Czech English French German Hungarian Italian Portuguese Serbian Spanish Ukrainian
Ponderal Comert

Reguli noi privind pasunatul animalelor domestice

27 Decembrie 2017
Lugoj Info.ro -Reguli noi privind pasunatul animalelor domestice foto: Lugoj Info.ro

O parte dintre crescatori nu vor mai avea interdictie sa isi scoata animalele la pascut.

Grandent
Rent a car

Conform unor noi prevederi legale, pasunatul animalelor domestice va fi permis pe perioada întregului an crescatorilor care sunt proprietari sau detin cu orice titlu terenuri agricole ori au acordul scris al proprietarilor de terenuri agricole, pe care se pasuneaza.

Masura a fost luata printr-o ordonanta de urgenta care ridica interdictia pasunatului în perioada 6 decembrie - 24 aprilie, pentru o parte din proprietarii animalelor domestice.

Guvernul a stabilit, printr-o ordonanta de urgenta, modificarea prevederilor art. 23 alin.(1) lit.c) din Legea nr. 407/2006 a vanatorii si a protectiei fondului cinegetic. Potrivit noii reglementari, „se interzice pasunatul animalelor domestice în terenul agricol între 6 decembrie si 24 aprilie, cu exceptia cazurilor în care proprietarul animalelor domestice este proprietar sau detine cu orice titlu terenul agricol sau are acordul scris al detinatorului de teren pe care se pasuneaza”.

Vechea reglementare prevedea interdictia pasunatului pentru toti crescatorii de animale. Aceasta interdictie ar fi putut sa conduca la producerea de însemnate pierderi de animale prin mortalitati, sa creeze premisa renuntarii la activitatea de crestere a animalelor, depopularii spatiului rural, disparitiei locurilor de munca si imposibilitatii asigurarii hranei pentru populatie, au anuntat reprezentantii Guvernului pentru Lugoj Info.ro.

De asemenea, aplicarea sanctiunilor contraventionale pentru crescatorii de animale care sunt proprietari sau detin cu orice titlu terenul agricol sau au acordul scris al detinatorului de teren pe care se pasuneaza, pe de o parte, iar pe de alta parte, asa cum s-a mai evidentiat, pierderile importante în randul efectivelor de animale si reducerea veniturilor crescatorilor de animale, ar putea determina consecinte negative sociale si economice.