Romanian Czech English French German Hungarian Italian Portuguese Serbian Spanish Ukrainian

Control de integritate si capacitate la Parchetul de pe langa Judecatoria Lugoj

22 Februarie 2018
Lugoj Info.ro -Control de integritate si capacitate la Parchetul de pe langa Judecatoria Lugoj

Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus efectuarea de controale la toate unitatile subordonate.

Echipe de control sunt asteptate si la Lugoj. Verificarile vor fi facute de catre procurorii sefi ai Directiei Nationale Anticoruptie si Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, precum si de catre procurorii generali ai parchetelor de pe langa curtile de apel, prin procurori anume desemnati. Controalele vor avea urmatoarele obiective:

 a) Identificarea tuturor riscurilor interne si a vulnerabilitatilor cu caracter general si concret (cazuri punctuale) care afecteaza activitatea de la nivelul celor doua directii si a celorlalte unitati de parchet;

 b) Verificarea situatiilor în care sunt mediatizate aspecte negative ce pun în discutie integritatea si capacitatea procurorilor de a-si îndeplini atributiile legale;

c) Verificarea modalitatii de respectare a legii în activitatile curente care, prin natura lor, aduc limitari drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului (temeinicia propunerii adresate judecatorului de drepturi si libertati; modul de punere în executare a mandatelor de supraveghere tehnica; solicitarea autorizarii si efectuarea perchezitiilor domiciliare si corporale; luarea masurilor preventive si executarea mandatelor de aducere).

Rapoartele de control (continand inclusiv propuneri de masuri) vor fi înaintate Parchetului de pe langa Înalta Curte de Casatie si Justitie. Activitatea de verificare dispusa la nivel national, inclusiv la directiile specializate ale Ministerului Public si la unitatile care au facut obiectul materialelor jurnalistice, are ca scop identificarea, prevenirea si combaterea potentialelor vulnerabilitati în cadrul unitatilor de parchet.  

 “Totodata, procurorul general al Parchetului de pe langa Înalta Curte de Casatie si Justitie doreste sa asigure opinia publica de faptul ca sistemul judiciar are proceduri legale riguroase de verificare a suspiciunilor de abateri disciplinare, inclusiv de tipul celor lansate în media. Astfel, controlul dispus are în vedere necesitatea asigurarii si mentinerii unui cadru general de respectare a integritatii si deontologiei la nivelul corpului procurorilor, în conformitate cu statutul profesional si cu standardele europene în materie, care sa genereze premisele pentru îndeplinirea rolului constitutional al Ministerului Public.”, au anuntat reprezentantii Parchetului de pe langa Înalta Curte de Casatie si Justitie.