Atentionare pentru persoanele care doresc sa munceasca în strainatate

15 Martie 2018
Lugoj Info.ro -Atentionare pentru persoanele care doresc sa munceasca în strainatate

Accesul cetatenilor romani la locurile de munca vacante oferite de angajatorii din strainatate se poate face prin Reteaua EURES, prin aplicarea acordurilor bilaterale încheiate de Romania cu alte state, prin intermediul firmelor private de plasare a fortei de munca sau prin cautare individuala.

Pentru a facilita accesul cetatenilor romani pe piata fortei de munca din spatiul UE/SEE, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) ofera servicii gratuite de informare/consiliere/mediere a persoanelor care doresc sa ocupe locurile de munca vacante oferite de angajatorii din strainatate.

ANOFM gestioneaza portalul national EURES (www.anofm.eures), unde sunt vizibile ofertele de munca disponibile în spatiul UE/SEE (Spatiul Economic European), detaliate pe tari si ocupatii, dedicate exclusiv cetatenilor romani. De asemenea, institutia pune la dispozitia persoanelor interesate si locurile de munca oferite de angajatori prin aplicarea acordurilor bilaterale încheiate de Romania cu alte state.

În plus, toate locurile de munca vacante la nivel european pot fi vizualizate pe portalul EURES: www.eures.europa.eu, iar pentru a aplica pentru un astfel de loc de munca trebuie selectate doar ofertele marcate cu steagul UE.

Sublinem faptul ca, în cadrul agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de munca, consilierii EURES ofera servicii gratuite de informare/ consiliere/ mediere a unui loc de munca în UE/SEE (Spatiul Economic European) sau oferite de angajatori prin aplicarea acordurilor bilaterale. Datele de contact ale consilierului EURES din cadrul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Timis sunt: telefon 0256 294234, 294231, 294627,, e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

În situatia în care se apeleaza la serviciile de mediere oferite de o firma de plasare a fortei de munca în strainatate, este indicat sa se verifice la inspectoratul teritorial de munca din judetul în care îsi are sediul firma (înainte de a efectua plata oricarui comision sau taxa), daca aceasta este înregistrata si/sau a avut sesizari sau plangeri cu privire la activitatea desfasurata.

Inspectia Muncii este institutia competenta sa verifice activitatea desfasurata de agentii privati de ocupare a fortei de munca. Astfel ca, orice situatie ilegala sau care ridica suspiciuni, precum si activitatea unor persoane care se interpun în procesul de mediere, fara a dovedi o calitate în acest sens, trebuie sesizata imediat Inspectia Muncii sau Politia Romana.