Romanian Czech English French German Hungarian Italian Portuguese Serbian Spanish Ukrainian

Vinerea Mare a devenit sarbatoare legala si nelucratoare

18 Martie 2018
Lugoj Info.ro -Vinerea Mare a devenit sarbatoare legala si nelucratoare

O noua zi libera.

Ministerul Muncii a anuntat ca atat angajatorii, cat si salariatii trebuie sa stie ca, potrivit Legii nr.64/2018 publicata în Monitorul Oficial al Romaniei nr. 226 din 13 martie 2018, Vinerea Mare, ultima zi de vineri înaintea Pastelui, devine zi de sarbatoare legala în care nu se lucreaza. Prin adoptarea acestui act normativ s-a modificat art. 139 din Legea nr.53/2011 – Codul Muncii (R), astfel ca lista sarbatorilor legale si nelucratoare este urmatoarea:

           - 1 si 2 ianuarie;

           - 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Romane);

           - Vinerea Mare (ultima zi de vineri înaintea Pastelui)

           - prima si a doua zi de Paste;

           - 1 mai (Ziua Muncii);

           - 1 iunie (Ziua Copilului);

           -  prima si a doua zi de Rusalii;

           - 15 august (Adormirea Maicii Domnului);

           - 30 noiembrie (Sfantul Andrei);

           - 1 decembrie (Ziua Nationala a Romaniei);

           - 25 si 26 decembrie (prima si a doua zi de Craciun).

În conditiile în care angajatorii nu se conformeaza acestor prevederi legale sunt pasibili de a fi sanctionati contraventional de catre inspectorii de munca cu amenda cuprinsa între 5.000 si 10.000 de lei (art. 260 alin. 1 lit. g din Codul Muncii). Exceptie de la aceasta regula fac acele unitati a caror activitate nu poate fi întrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.

Codul Muncii reglementeaza expres faptul ca salariatilor care lucreaza în unitatile sanitare si de alimentatie publica, precum si în locurile de munca în care activitatea nu poate fi întrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii trebuie sa li se asigure compensarea cu timp liber corespunzator în urmatoarele 30 de zile (art. 142 alin. 1). În situatia în care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata în zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate în programul normal de lucru (art. 142 alin. 2).