Atentionare de calatorie pentru cei care merg in Grecia cu masina. Republica Elena si-a modificat Codul Rutier

18 Iulie 2018
Lugoj Info.ro - Republica Elena si-a modificat Codul Rutier

Ministerul Afacerilor Externe informeaza cetatenii romani care se afla sau doresc sa calatoreasca în Republica Elena, cu privire la modificarile aduse de Noul Cod Rutier elen.

Noutatile privind sanctiunile si aplicarea acestora în cazul nerespectarii prevederilor legale sunt urmatoarele:

1. Neutilizarea centurii de siguranta sau a castii de protectie pentru motociclisti se sanctioneaza cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum si a placutelor si a certificatului de înmatriculare ale vehiculului pentru o perioada de 60 de zile.

2. Utilizarea telefonului mobil de catre conducatorul auto în mers, fara dispozitiv Bluetooth sau fara ca telefonul sa fie plasat în loc special pentru activarea difuzorului se sanctioneaza cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum si a placutelor si a certificatului de înmatriculare ale vehiculului pentru o perioada de 60 de zile.

3. Conducerea autovehiculului de catre o persoana avand ο concentratie de alcool de:

- 0,50-0,80 g/l ȋn sange sau de 0,25-0,40 mg/l ȋn aerul expirat se sanctioneaza cu amenda de 200 euro si imobilizarea autovehiculului;
- 0,80-1,10 g/l ȋn sange sau de 0,40- 0,60 mg/l ȋn aerul expirat se sanctioneaza cu amenda de 700 euro, ridicarea permisului de conducere timp de 90 de zile si imobilizarea autovehiculului;
- peste 1,10 g/l ȋn sange sau de peste 0,60 mg/l ȋn aerul expirat se sanctioneaza cu ridicarea permisului de conducere pentru o perioada de 180 de zile, cu închisoare de minimum doua luni, amenda de 1.200 euro, ridicarea placutelor de ȋnmatriculare pentru o perioada de la 10 zile pana la 6 luni (ȋn baza deciziei instantei competente) si imobilizarea autovehiculului.

Conducatorii auto care recidiveaza în termen de 2 ani si care sunt depistati avand o concentratie de alcool în sange de peste 1,10 g/l sunt sanctionati cu ridicarea permisului de conducere pentru o perioada de 5 ani, cu închisoare de cel putin 6 luni, amenda de 2.000 euro, ridicarea placutelor de ȋnmatriculare de la 10 zile pana la 6 luni (ȋn baza deciziei instantei competente) si imobilizarea autovehiculului.

4. Depasirea limitei de viteza cu peste 30 km/ora se sanctioneaza cu amenda de 350 euro si ridicarea pe loc a permisului de conducere timp de 60 de zile.

5. Nerespectarea culorii rosii a semaforului se sanctioneaza cu amenda de 700 euro si ridicarea permisului de conducere timp de 60 de zile.

6. Νerespectarea semnificatiei indicatorului „STOP la intersectie” se sanctioneaza cu o amenda de 700 euro, ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum si a placutelor si a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp 20 de zile.

7. Efectuarea de manevre periculoase se sanctioneaza cu amenda de 700 euro si ridicarea permisului de conducere timp de 30 de zile, precum si a placutelor si a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 10 zile.

8. Stationarea - parcarea ilegala se sanctioneaza cu amenda de 40-150 euro, dupa caz, si ridicarea permisului de conducere, precum si a placutelor si a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 10 zile.

9. Blocarea rampelor de trecere destinate persoanelor cu handicap sau parcarea în locuri destinate persoanelor cu handicap se sanctioneaza cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum si a placutelor si a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 60 de zile.

10. Utilizarea pentru deplasare a benzii de urgenta, indiferent de durata, se sanctioneaza cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum si a placutelor si a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 60 de zile.

11. Circulatia constanta a camioanelor grele si a autobuzelor pe banda din stanga sau utilizarea acestei benzi pentru depasiri care surprind soferii care circula de drept pe aceasta banda se sanctioneaza cu ridicarea pe loc a permisului de conducere timp de 60 de zile.

12. Aruncarea pe geam, ȋn timpul mersului, de obiecte sau substante care polueaza sau pot provoca un incendiu sau accident, inclusiv tigarile, se sanctioneaza cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum si a placutelor si a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 60 de zile.

13. Plata a jumatate din cuantumul amenzii în termen de 10 zile a fost abrogata. Amenda se plateste în termen de 15 zile la Posta Elena sau la sediul primariei pe raza careia se afla sectia de politie rutiera care aplica amenda.