Romanian Czech English French German Hungarian Italian Portuguese Serbian Spanish Ukrainian

Noi examinari pentru obtinerea certificatelor de radioamator si de operator radio in serviciul mobil terestru

03 Octombrie 2018
Lugoj Info.ro -Noi examinari pentru obtinerea certificatelor de radioamator si de operator radio in serviciul mobil terestru

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) prin Directiile sale Regionale din Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis organizeaza, in perioada 5 – 31 octombrie 2018, sesiuni de examinare pentru obtinerea certificatelor de radioamator si certificatelor de operator radio in serviciul mobil terestru.

Certificatul de operator radio

Persoanele care opereaza statii de radiocomunicatii din cadrul companiilor care detin sau exploateaza retele de radiocomunicatii mobile terestre trebuie sa detina un certificat de operator radio. De obicei, aceste companii activeaza in diverse domenii precum industrie, productie, transport si distributie de utilitati publice la nivel national, transporturi, constructii si lucrari publice, agricultura, silvicultura, paza si protectie a vietii si proprietatii private, protectie publica, sanatate publica, servicii de gospodarire comunala etc. Sesiunile de examinare pentru obtinerea certificatelor de operator radio in serviciul mobil terestru vor avea loc in data de 16 octombrie la Timisoara.

Certificatul de radioamator

Radioamatorismul este practicat in principal ca activitate de agrement, dar exista si competitii organizate la nivel local si international. In plus, radioamatorismul ofera posibilitatea dezvoltarii aptitudinilor de utilizare a statiilor de radiocomunicatii, cunoasterii aprofundate a fenomenului de propagare radio in diferite benzi de frecvente, realizarii si testarii de aparatura de radiocomunicatii. Radioamatorii pot contribui uneori, alaturi de institutiile publice de resort, la asigurarea comunicatiilor in situatii de urgenta.

Documente necesare

Cei interesati trebuie sa depuna o cerere de inscriere, impreuna cu o copie dupa actul de identitate si o fotografie color recenta, tip pasaport 3x4 cm sau a unei fotografii color transmise in format electronic cu o rezolutie de minim 300 dpi si raport 9:7. In cazul persoanelor care dau examen pentru certificatul de radioamator, fotografia poate fi transmisa si dupa aflarea rezultatului examinarii. Suplimentar, pentru obtinerea certificatului de operator radio in serviciul mobil terestru este necesara dovada absolvirii cursurilor gimnaziale (clasele 5-8).