Singura conditie impusa de autoritati este aceea ca preparatele din carne sau carnea sa nu provina din focarele de pesta porcina africana. Cum in Timis si Caras Severin nu au fost constatate cazuri de PPA, banatenii care merg la rude nu trebuie sa dea explicatii la controlul vamal, daca preparatele sunt pentru consum propriu. ANSVSA a anuntat vineri ca introducerea carnii si a produselor din carne (toate speciile: porc, oaie, vita, pasare, etc.) dintr-o tara terta în Uniunea Europeana, respectiv în Romania, prin bagajele personale ale calatorilor, este interzisa. “Pentru a evita aplicarea unor masuri restrictive de catre personalul care îsi desfasoara activitatea la nivelul aeroporturilor/aerogarilor, înainte de a decide introducerea în bagajul de cala a unor astfel de produse alimentare (carne de pasare si condimente) pentru a putea fi transportate spre un alt Stat Membru al UE, pasagerii sunt obligati sa se informeze cu privire la conditiile stabilite în asemenea situatii de catre companiile de zbor, precum si asupra reglementarilor specifice vamale. Produsele alimentare, respectiv carnea si produsele din carne trebuie sa provina din unitati autorizate/înregistrate sanitar-veterinar supuse controalelor oficiale de serviciile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor. Avand în vedere cresterea consumului unor produse de origine animala, ANSVSA a dispus masuri suplimentare de control oficial, care au drept obiectiv verificarea conditiilor sanitare veterinare de functionare a unitatilor care produc si comercializeaza produse de origine animala, conditiile de depozitare si transport, precum si cerintele referitoare la marcarea de identificare a produselor de origine animala”, a mai precizat Autoritatea Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor.