Romanian Czech English French German Hungarian Italian Portuguese Serbian Spanish Ukrainian

Anuntul politistilor de frontiera pentru persoanele care obisnuiesc sa pescuiasca in apele de frontiera

12 Aprilie 2019
Lugoj Info.ro -Anuntul politistilor de frontiera pentru persoanele care obisnuiesc sa pescuiasca in apele de frontiera foto : Politia de Frontiera

Avand în vedere numarul mare de pescari sportivi care practica pescuitul în fluviul Dunarea sau în apele de frontiera, în zona de competenta a Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Timisoara (judetele Mehedinti, Caras Severin si Timis) politistii de frontiera informeaza asupra urmatoarelor aspecte de natura legislativa:

Cuptorul cu lemne

În luna februarie a fost publicat în Monitorul Oficial al Romaniei nr.170/2018 Ordinul privind stabilirea perioadelor de prohibitie pescuitului, precum si a zonelor de protectie a resurselor acvatice vii, din anul 2019.

Astfel, în perioada 26 aprilie – 09 iunie inclusiv, se instituie masuri de prohibitie pentru pescuitul comercial, recreativ sportiv si familial al oricaror specii de pesti pe o durata de 45 de zile în apele care constitue frontiera de stat. De asemenea, se interzice pescuitul în scop comercial si recreativ al oricaror specii de pesti în fluviul Dunarea în zonele care constituie frontiera de stat cu Republica Bulgaria si cu Republica Serbia, pe o durata de 45 de zile, în perioada 15 aprilie – 30 mai, inclusiv cu urmatoarele exceptii:

  • Se interzice pescuitul în scop comercial si recreativ/sportiv al oricaror specii de peste, crustacee, moluste si alte vietuitoare acvatice vii în în fluviul Dunarea în zona care constituie frontiera de stat cu Republica Bulgaria, pe o durata de 45 de zile, în perioada 15 aprilie-30 mai inclusiv;
  • Prohibitia pescuitului în scop comercial, recreativ/sportiv si familial a scrumbiei de Dunare se stabileste, pe sectoare, astfel: pe sectorul de Dunare si bratele sale de la Chiciu km 374,5 pana la Baraj Portile de Fier II, inclusiv bratul Gogosu km 874,8, pe o durata de 20 de zile, în perioada 18 aprilie-7 mai inclusiv;

Pescuitul sportiv efectuat cu undita sau lanseta, în scop de agrement sau performanta, este o activitate individuala si necomerciala iar practicarea acestei activitati se face în baza permisului de pescuit recreativ sportiv nominal, eliberat de Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura, fiind valabil pentru anul 2019.

Permisul de pescuit este un document cu regim special, înseriat, nominal si netransmisibil care se poate viza în mod gratuit la sediile Serviciilor Teritoriale ale Politiei de Frontiera (Caras Severin, Mehedinti, Timis), dupa depunerea unei cereri si a copiilor dupa cartea de identitate.

Pentru a putea desfasura activitati de pescuit sportiv si a nu încalca prevederile legale, este necesara detinerea unui permis eliberat de Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura si avizat de Serviciul Teritorial al Politiei de Frontiera, pentru anul 2019. 

De asemenea, pescarii sportivi trebuie sa stie ca granita cu Republica Serbia este o frontiera externa a Uniunii Europene, iar activitatile desfasurate în zona de frontiera sunt supuse controlului Politiei de Frontiera Romane.

Conform prevederilor legale ale frontierei de stat a Romaniei, pescuitul sportiv în fluviul Dunarea se efectueaza în conditiile legii, în locurile si sectoarele stabilite de autoritatile competente, cu avizul sefului Serviciului Teritorial al Politiei de Frontiera.

Lipsa avizului sefului Politiei de  Frontiera, pe aceste  permise, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 100 la 1000 de lei.

Totodata, pescuitul recreativ sportiv, efectuat fara permis, constituie contraventie si se sanctioneaza  în baza prevederilor art.58 lit. a) din O.U.G. 23 din anul 2008, modificata si republicata, cu amenda de la 300 lei la 600 lei si confiscarea pestelui, icrelor, precum si altor vietuitoare acvatice.