Romanian Czech English French German Hungarian Italian Portuguese Serbian Spanish Ukrainian

Mare atentie daca aveti de gand sa iesiti din tara, cu copiii. Peste doua mii de minori intorsi din drum

25 Iunie 2019
Lugoj info.ro -Peste doua mii de minori intorsi din drum

Iesiti din tara cu copiii în perioada urmatoare?

Cuptorul cu lemne

Atentie la documentele de calatorie ale acestora! Avand în vedere ca a început vacanta de vara, iar în aceasta perioada multi copii calatoresc în afara granitelor tarii, Politia de Frontiera Romana reaminteste conditiile privind calatoria cetatenilor romani minori în strainatate. În cursul anului 2018, politistii de frontiera au fost nevoiti sa întrerupa calatoria pentru aproximativ 2.400 cetateni romani minori, ca urmare a faptului ca parintii/însotitorii nu detineau documentele necesare pentru a calatori în afara tarii împreuna cu minorul, în conditii legale.

Conform Legii 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani în strainatate, cetatenii romani minori pot iesi din tara în baza unui document de calatorie valabil – pasaport sau carte de identitate (minorii peste 14 ani) - numai daca sunt însotiti de o persoana fizica majora si cu acordul parintilor.

Astfel, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, politistii de frontiera vor permite iesirea din tara a cetatenilor romani minori în urmatoarele cazuri:

  1. a) în situatia în care calatoresc în strainatate însotiti de ambii parinti;
  2. b) în situatia în care calatoresc împreuna cu unul dintre parinti, numai daca parintele însotitor prezinta o declaratie a celuilalt parintesau, dupa caz, face dovada decesului celuilalt parinte;

În cazul parintilor divortati care exercita în comun autoritatea parinteasca, parintele însotitor trebuie sa prezinte acordul autentificat al celuilalt parinte cu privire la iesirea din tara.

  1. c) în situatia în care sunt însotiti de o alta persoana fizica majora numai daca persoana însotitoare prezinta o declaratie:

- ambilor parinti,

- parintelui caruia minorul i-a fost încredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva,

- parintelui supravietuitor ori a reprezentantului sau legal.

Însotitorii minorilor, altii decat parintii, trebuie sa prezinte la controlul de frontiera si certificatul de cazier judiciar. Poate avea calitatea de însotitor si o persoana anume desemnata din cadrul unei societati comerciale autorizate sa desfasoare activitati de transport international de persoane, în conditiile legii. Acordul parintelui/parintilor/reprezentantului legal pentru efectuarea calatoriei în strainatate de catre un minor este materializat într-o declaratie notariala care are forma si continutul stabilite de lege. Valabilitatea declaratiei date de catre parinte/parinti/reprezentantul legal pentru iesirea din Romania a unui cetatean roman minor poate fi de maximum 3 ani, iar din continutul ei se elimina obligativitatea mentionarii scopului deplasarii si a rutei, precum  si conditia indicarii exprese a statului/statelor de destinatie.

De asemenea, în cazul minorilor, cetateni romani cu domiciliul/resedinta în strainatate, care se deplaseaza însotiti în statul în care au domiciliul/resedinta, nu mai este necesara prezentarea declaratiei parintilor/tutorilor la iesirea din Romania. Dovada domiciliului sau resedintei în strainatate a minorului se face cu documente în acest sens, dupa caz: pasaportul minorului, permisul de rezidenta, adeverinte care atesta rezidenta etc.

Astfel, din cazuistica înregistrata, s-a constat ca celor mai multi cetateni romani minori nu li s-a permis iesirea din tara din urmatoarele motive:

  • nu posedau documente de calatorie valabile;
  • parintele însotitor nu avea acordul celuilalt parinte prin procura notariala;
  • însotitorii minorilor, altii decat parintii, nu au prezentat cazierul judiciar.