GYM PELE

Amenzi mai mari pentru persoanele care suna la 112 si pun pe drumuri fara rost echipajele de politie, pompieri si ambulanta

03 Octombrie 2019
Lugoj Info.ro -Amenzi mai mari pentru persoanele care suna la 112 si pun pe drumuri fara rost echipajele de politie, pompieri si ambulanta foto : Lugoj Info.ro (ARHIVA)

Începand cu 3 octombrie, apelarea abuziva a numarului unic pentru apeluri de urgenta 112 sau transmiterea de mesaje abuzive la numarul 113 ori la numarul 114 se sanctioneaza cu amenda de la 500 de lei la 1.000 de lei.

De asemenea, alertarea falsa a agentiilor specializate de interventie este sanctionata cu amenda de la 1.500 de lei la 5.000 de lei.

Apelarea abuziva reprezinta apelarea repetata, cu rea intentie, a numarului 112, fara ca apelantul sa justifice o stare care necesita actiunea agentiilor specializate de interventie, sau apelarea numarului 112 pentru a aduce injurii operatorilor.

În sensul legii, alertarea falsa este utilizarea intentionata a numarului 112 pentru determinarea alarmarii sau interventiei agentiilor specializate de interventie (structurile autoritatilor administratiei publice, care au rolul de interventie imediata pentru solutionarea urgentelor în domeniile ambulantei, serviciilor mobile de urgenta, reanimare si descarcerare - S.M.U.R.D., politiei, jandarmeriei, serviciilor publice profesioniste si voluntare pentru situatii de urgenta, inclusiv S.M.U.R.D., contra terorismului, precum si alte structuri) în mod nejustificat.

Santiunile au fost stabilite prin Ordonanta de Urgenta nr. 62 din 27 august 2019, pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 34/2008 privind organizarea si functionarea Sistemului national unic pentru apeluri de urgenta si pentru completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicatiile electronice.

Actul normativ a fost adoptat avand în vedere necesitatea cresterii eficientei gestionarii apelurilor de urgenta prin reducerea incidentei apelurilor abuzive, care ar putea periclita viata, integritatea ori sanatatea cetateanului, ordinea publica, proprietatea publica sau privata ori mediul.

Numarul de urgenta 112 este gratuit si poate fi apelat din orice retea de telefonie fixa sau mobila.

Exemple de situatii de urgenta: accidente de aviatie/la metrou/feroviare/cu victime, persoane blocate/navale/montane/în pesteri, canioane/determinate de factori de mediu, avarii sau accidente industriale, explozii, incendii, arsuri termice/electrice/chimice, cutremure, fenomene hidrologice/meteo periculoase, fulgerati/trasniti, persoane cazute în locuri publice, conflicte si agresiuni fizice, talharii, furturi, folosirea armamentului, persoane disparute/gasite etc.

Nu reprezinta o urgenta: accidentele rutiere fara victime(tamponari), aflarea datei si a orei, aglomerarea traficului, încarcarea cartelelor de telefoane mobila, inundatie în apartament sau subsolul blocului, pierderea sau gasirea de obiecte personale, solicitarea de informatii despre numarul de telefon, emitere cartii de identitate, pasaportului, cazierului, despre trafic sau programul institutiilor publice etc.

ATENTIE! Un apel fals poate împiedica sau întarzia salvatorii sa ajunga la tine sau la cineva drag tie! Un minut poate face diferenta între viata si moarte!