vineri, 26 aprilie 2024
8.9 C
Lugoj
spot_img

Cazul de la Lugoj ar putea contribui la aparitia unei legi noi. FSLI cere adoptarea de urgenta a legii protectiei cadrelor didactice

Data:

spot_img
spot_img
spot_img

Sindicalistii din educatie sustin ca scoala trebuie sa fie un spatiu sigur pentru toti participantii la actul educational. „Federatia Sindicatelor Libere din Învatamant, care reprezinta interesele a peste 165.000 de angajati din sistemul de educatie, considera ca legea prin care se ofera protectie cadrelor didactice în îndeplinirea atributiilor specifice functiei, reprezinta o necesitate a sistemului de învatamant. FSLI nu doreste ca prin acest act normativ sa fie afectate drepturile si libertatile elevilor, asa cum s-a speculat în spatiul public. Noi nu vrem violenta în unitatile de învatamant si consideram ca scoala trebuie sa fie un spatiu sigur pentru toti participantii la actul educational: în egala masura cadre didactice si elevi. Ultimul caz de acest fel îl reprezinta cel al unui profesor din Liceul tehnologic din Lugoj, care a fost batut de un elev chiar în curtea scolii, cadrul didactic avand nevoie de îngrijiri medicale. Astfel de cazuri nu mai pot fi acceptate sau tratate cu jumatate de masura. Educatia nu se poate face într-un spatiu al terorii, al violentei si al faradelegilor. Acesta este singurul motiv pentru care ne dorim ca în scolile din Romania colegii nostri, dar si elevii sa fie protejati”, afirma FSLI intr-un comunicat de presa. Initiativa Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant a fost depusa in urma cu mai bine de trei ani fiind adoptata de Camera Deputatilor si a primit aviz favorabil in comisiile de la Senat urmand ca senatorii sa dea votul final.
„Proiectul de lege privind protectia cadrelor didactice nu s-a nascut ca un moft si nici nu este o nascocire a FSLI. Este o urgenta în acest moment pentru sistemul de educatie din Romania si este un raspuns la un apel general facut de colegii nostri. Vrem scoli sigure pentru angajatii din educatie, asa cum vrem siguranta si securitate si pentru copiii care trec pragul scolilor. Si elevii si parintii trebuie sa înteleaga faptul ca educatia nu poate fi facuta cu cadre didactice care sunt batute de elevi sau parinti. Ce exemplu putem da copiilor nostri daca nu le explicam ca violenta nu poate fi un raspuns la nicio situatie? Cum putem sa îi aparam în fata agresorilor, daca noi, cadrele didactice, ne temem? Tin sa precizez ca nu toleram nici cazurile în care cadrele didactice au recurs la acte de violenta la adresa elevilor. Aceste cadre didactice nu au ce cauta în sistem si declar raspicat faptul ca FSLI nu ia partea niciunui agresor, indiferent cine este el. Tot ce vrem este siguranta si respect reciproc în unitatile de învatamant, iar daca pana acum nu am reusit acest lucru, înseamna ca un cadru legal concret poate sa ne duca pe toti acolo unde vrem – în unitati de învatamant în care nimanui nu-i va fi frica!”, a anuntat Federatia Sindicatelor Libere din Învatamant.

spot_img

LASATI UN MESAJ

Introduceti comentariul dvs.
Introduceti numele dvs.

Distribuie articolul:

Ultimele informatii

Din aceasi categorie
INFORMATII

Noutate pe piața muncii. Persoanele fizice pot angaja și plăti legal personal pentru activitățile casnice

Platforma electronică destinată beneficiarilor și prestatorilor de activități casnice,...

Cum va fi vremea de Florii si Paște. Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni

Administrația Națională de Meteorologie a anunțat prognoza meteo pentru...