Imprimă această pagină

Se face tot mai frig? Cum impiedici aerul rece de afara sa intre in casa?

21 Octombrie 2019
Lugoj Info.ro -Cum impiedici aerul rece de afara sa intre in casa? sursă foto: shutterstock.com

Mercurul a inceput sa coboare in termometre de ceva timp, iar acest lucru a obligat, practic,  oamenii sa ia primele masuri de protectie impotriva frigului.

Hainele groase au fost scoase din sifonier si imbracate la primele ceasuri ale diminetii, desi soarele de dupa-amiaza inca straluceste cu putere si incalzeste totul in jurul sau. 

Locuintele au trecut si ele printr-o transformare, deoarece orice proprietar isi doreste cu ardoare sa mentina o temperatura placuta in interior, mai ales cand afara este foarte frig. Daca pana acum nu se simtea deloc frigul in casa, imediat ce toamna si-a intrat in drepturi, oamenii si-au dat seama ca e timpul sa ia cateva masuri de protectie impotriva temperaturilor scazute. De exemplu, o idee foarte buna a fost asezarea pe pardosea a unui covor moale, calduros, de calitate superioara, care sa rasfete din plin picioarele membrilor familiei.

Iata alte moduri de a impiedica frigul sa intre in casa pe durata sezonului rece:

  1. Multa caldura se pierde prin usa de la intrare. Frigul prefera aceasta cale de acces in casa. Cea mai buna idee este dublarea usii deja existente, dar acest lucru inseamna cheltuieli in plus, pe care proprietari nu sunt dispusi sa le faca mereu. Pe vremuri, bunicii utilizau draperiile groase sa ascunda usile si ferestrele, pastrand, in acest mod, caldura din interior. Incearca si tu, vei observa ca aerul rece nu va patrunde in casa daca nu uiti sa tragi draperiile de la intrare;
  2. Foarte multi proprietari si-au dat seama ca in Romania nu s-a pus deloc accent pe izolarea exterioara a peretilor, mai ales la cladirile care au fost ridicate in vremea regimului comunist. Acest lucru a insemnat pierderea de caldura prin pereti. Azi,  exista mai multe metode de izolare, cea mai buna fiind utilizarea placilor de polistiren. Pentru cine doreste ceva inovator, ar putea foarte bine sa apeleze la tencuiala decorativa, care va infrumuseta locuinta si care va reusi cu brio sa mentina temperatura din interior la un nivel placut;                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        
  3. Peretii interiori pot fi protejati cu ajutorul pieselor de mobilier care exista deja in orice locuinta. Pur si simplu, acestea trebuie orientate catre peretii exteriori. Unii carcotasi sunt de parere ca acest lucru va genera condens. Problema poate fi combatuta cu ajutorul unui dezumidificator, tinand la distanta umiditatea. Uneori, se poate intampla ca o piesa de mobilier sa blocheze caloriferul. In acest caz, trebuie indepartata,  pentru a lasa caldura acestuia sa se raspandeasca in camera intr-un mod eficient;
  4. Parchetul asezat pe peretii interiori poate fi o alta idee buna, ieftina si spectaculoasa. Acesta actioneaza ca un strat termoizolator pentru peretele pe care a fost montat, casa beneficiind de un plus de caldura. Desi pare o idee ciudata, efectul vizual este unul interesant, uimind pe oricine intra in incapere.

In concluzie, sezonul rece nu reprezinta o piedica serioasa in viata omului, daca proprietarii se inarmeaza din plin cu toate masurile de siguranta necesare pentru a tine frigul dincolo de usa de la intrare in locuinta lor.