Atentie la monoxidul de carbon! Cereti ajutor specializat in verificarea instalatiilor de gaz si nu incalziti incaperile la flacara aragazului

28 Octombrie 2019
Lugoj Info.ro -Cereti ajutor specializat in verificarea instalatiilor de gaz si nu incalziti incaperile la flacara aragazului foto : Lugoj Info.ro (ARHIVA)

Sezonul rece se apropie iar specialistii in instalatii de incalzire atrag atentia asupra pericolului pe care il reprezinta intoxicatia cu monoxid de carbon.

Specialistii in domeniu, firmele de distributie a gazelor, dar si pompierii fac apel la populatie sa verifice cosurile de fum, sa se asigure ca centralele termice nu sunt defecte si sa nu foloseasca aragazul drept sursa de încalzire. Monoxidul de carbon acumulat în încaperi este foarte periculos si actioneaza fara sa ne dam seama, întrucat este inodor si incolor, ceea ce îl face greu de depistat. Simptomele intoxicatiei depind de durata expunerii si de concentratia monoxidului de carbon si se manifesta prin greata, ameteli si dureri de cap si de aceea primele masuri ce trebuie luate sunt scoaterea victimelor la aer curat si contactarea serviciului medical de urgenta. Însa nu toate victimele au sansa de a ramane în viata, mai ales daca evenimentul se produce în timpul noptii. Este bine nu doar sa cunoastem ce avem de facut, o data cu punerea în functiune a mijloacelor de încalzire, ci sa le si respectam, fiindca numai în acest fel ne putem pune la adapost de situatii critice. De aceea este important sa verificam sistemele de evacuare a gazelor arse, în fiecare an, la începutul sezonului rece. Sunt lucruri simple pe care le avem de facut în casele noastre, lucruri care ne aduc linistea si siguranta de care avem nevoie fiecare dintre noi.

In blocuri de locuinte trebuie sa ne asiguram ca apartamentele au orificiile de evacuare a gazelor arse spre exterior si sa verificam daca canalul de evacuare a gazelor arse nu este obturat, iar în cazul în care observam probleme, sa le remediem cu specialisti autorizati.

La case trebuie sa verificam cosurile de fum si hornurile care trebuie curatate de cel cel putin doua ori pe an, recomandat o data înainte de începerea sezonului rece, numai cu persoane autorizate. Totodata, trebuie sa verificam si îmbinarile între sursele de încalzire si cosurile de evacuare, deseori fiind necesara refacerea acestor îmbinari daca sunt afumate. Nu mai putin importante sunt garniturile de etansare de la focare, care trebuie schimbate periodic, deoarece trebuie sa reziste la temperaturi ridicate.  

Nu trebuie sa uitam de aragazuri care trebuie supravegheate în timp ce preparam hrana, existand riscul ca acestea sa se stinga, provocand în acest fel acumulari de gaze. De asemenea, aragazurile nu trebuie utilizate pentru încalzirea locuintei.

Sa nu lasam copiii nesupravegheati în încaperi în care sunt mijloace de încalzire în functiune.

Recomandarea este sa avem în locuinte montate detectoare de monoxid de carbon, precum si detectoare de incendiu care emit semnale sonore si ne avertizeaza cu privire la eventuale riscuri sau care chiar elimina pericolul (ex: detectoarele de gaze naturale cu electrovalva).

In ultimii ani, la Lugoj nu au fost inregistrate cazuri de intoxjcatie cu monoxid de carbon.