Imprimă această pagină

S-a modificat legea in domeniul sigurantei si ordinii publice

31 Octombrie 2019
Lugoj Info.ro -S-a modificat legea in domeniul sigurantei si ordinii publice foto : Lugoj Info.ro (ARHIVA)

De la sfarsitul lunii ianuarie, politistii vor actiona conform modificarilor legislative din domeniul ordinii si sigurantei publice adoptate recent.

Conform acestora:

Politistul este îndreptatit sa solicite persoanei care face obiectul legitimarii sa tina mainile la vedere si, dupa caz, sa renunte temporar la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat. Politistul este îndreptatit sa solicite persoanei care face obiectul controlului corporal sa adopte o pozitie inofensiva, ce permite realizarea efectiva si în siguranta a acestui control.

Prin pozitie inofensiva se întelege:

  1. tinerea mainilor deasupra capului sau paralel cu solul;
  2. departarea picioarelor;
  3. adoptarea pozitiei sezut;
  4. adoptarea pozitiei culcat;
  5. alta pozitie a corpului, care previne savarsirea unei actiuni violente îndreptate împotriva politistului si respecta demnitatea umana.

Solicitarea de a adopta o pozitie inofensiva trebuie sa fie adecvata pericolului pe care îl poate reprezenta persoana si sa nu depaseasca nevoile reale pentru atingerea scopului interventiei. Se interzice solicitarea adoptarii pozitiei sezut sau culcat în cazul femeilor cu semne vizibile de sarcina, persoanelor cu semne vizibile ale unei dizabilitati si copiilor. Prin atac armat se întelege atacul savarsit de o persoana cu o arma de foc sau cu obiecte, dispozitive, substante sau animale ce pot pune în pericol viata, sanatatea ori integritatea corporala a persoanelor. Se prezuma intentia savarsirii unei actiuni violente îndreptate împotriva politistului fapta persoanei de a se apropia de acesta dupa ce, în prealabil, a fost avertizata prin cuvintele: Politia, stai! - Nu te apropia! ori de a nu se conforma solicitarilor politistului, referitoare la renuntarea temporara la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat.

In data de 28 octombrie, în Monitorul Oficial al Romaniei, a fost publicata Legea nr. 192 din 2019, pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul ordinii si sigurantei publice. Legea modifica si completeaza Legea nr. 61/1991 pentru sanctionarea faptelor de încalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice, Legea nr. 218/2002 privind organizarea si functionarea Politiei Romane si Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 104/2001 privind organizarea si functionarea Politiei de Frontiera Romane. Aceste modificari vor intra în vigoare în 90 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Citeste si: