Romanian Czech English French German Hungarian Italian Portuguese Serbian Spanish Ukrainian

Puneti-va la adapost de evenimentele tragice: verificati instalatiile de utilizare a gazelor naturale!

20 Noiembrie 2019
Lugoj Info.ro -Puneti-va la adapost de evenimentele tragice: verificati instalatiile de utilizare a gazelor naturale!

Sunt lucruri care nu suporta amanare, fiindca aceasta poate sa însemne un potential pericol de a afecta viata dvs. si a celor dragi.

Este si cazul verificarilor instalatiilor de utilizare a gazelor naturale care, nefacute la timp, pot duce la incidente grave, cum sunt exploziile sau intoxicatiile cu monoxid de carbon.

De aceea, asigurati-va ca instalatia de utilizare a gazelor naturale, care deserveste locuinta dvs., nu prezinta defectiuni ce pot genera acumulari de gaze si ca aparatele de utilizare functioneaza corespunzator, gazele arse fiind complet eliminate în exteriorul locuintei!

Verificarea este o actiune preventiva de mare importanta si din acest motiv, nu este facultativa, ci este o obligatie legala, pe care fiecare dintre noi trebuie sa o respecte. Trebuie asadar sa fim responsabili, asigurandu-ne de buna functionare a instalatiei de utilizare a gazelor naturale (inclusiv aparatele de utilizare consumatoare de combustibili gazosi, respectiv cosurile de evacuare a gazelor arse), care se afla în interiorul proprietatii noastre.

Cu siguranta v-ati întrebat deseori ce presupune verificarea instalatiei de utilizare gaze naturale si cine poate face aceasta activitate?

Practic, cu ajutorul unor aparate speciale, se detecteaza eventuale scurgeri de gaze naturale, pe traseul întregii instalatii de utilizare gaze naturale, se verifica modul de functionare a arzatoarelor de gaz, starea îmbinarilor si garniturilor aferente acestora. Se verifica, totodata, functionarea aparatelor de masurare, control, reglare si de siguranta, precum si echipamentul de reglare din instalatiile de utilizare gaze naturale. Nu în ultimul rand, este verificata stabilitatea conductelor si etanseitatea îmbinarii conductelor si armaturilor si, de asemenea, se verifica starea rasuflatorilor si a caminelor, existente pe traseul instalatiei interioare. În cazul în care se constata neconformitati, acestea sunt remediate sau se iau masuri de siguranta, pana la remedierea acestora, numai de catre firme autorizate ANRE!

Potrivit reglementarilor în vigoare, emise de catre Autoritatea Nationala de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), verificarile si reviziile sunt obligatorii si se executa în baza unui contract de prestari servicii, numai de catre firme autorizate de catre aceasta autoritate. Este obligatoriu ca la momentul efectuarii verificarii instalatiei de utilizare a gazelor naturale, sa puneti la dispozitia firmei autorizate ANRE documente care sa ateste efectuarea verificarii tehnice periodice a centralelor termice, boilerelor si convectorilor, în termen de valabilitate, precum si autorizarea functionarii - pentru aparate nou puse în functiune. Totodata, trebuie sa prezentati dovada curatarii cosurilor de fum - pentru aparatele racordate la cosurile de fum -  si a canalelor de evacuare a gazelor arse pentru aparatele care functioneaza cu flacara libera (de ex. aragazurile din blocuri), de catre o firma sau persoana specializata, nu mai veche de 6 luni.

Deloc de neglijat este si revizia instalatiei de utilizare gaze naturale, o operatiune complexa care se face o data la zece ani - în locul verificarii, în cadrul careia se face, în plus, si proba de etanseitate, cu aer.

Informatiile despre data la care expira verificarea/ revizia instalatiei de utilizare gaze naturale le primiti de la furnizorul dvs. de gaze naturale. Asigurati-va ca sunteti în termenul legal, iar atunci cand se apropie data expirarii faceti toate demersurile necesare pentru ca verificarea instalatiei de utilizare gaze naturale sa fie facuta la timp, obligatoriu cu firme autorizate ANRE.

Nu riscati siguranta dvs. si a celor dragi!