Alegeti foarte atent jucariile pentru cei mici. Magazinele din Lugoj, si nu numai, pot fi periculoase pentru copii

03 Decembrie 2019
Lugoj Info.ro -Alegeti foarte atent jucariile pentru cei mici

Perioada urmatoare aduce, odata cu apropierea sarbatorilor de iarna, febra cumparaturilor pentru cei mici.

Miruna International
Miruna Lugoj

Politistii, dar si inspectorii de la Protectia Consumatorilor vin cu o serie de recomandari pentru parinti, bunici si toti cei care vor sa cumpere jucarii copiilor. Pentru ca cei mici sa se bucure pe deplin de ele, tineti cont:

- cumparati doar din magazine sau raioane specializate, unde se elibereaza documente de cumparare (factura, bon fiscal, chitanta fiscala), de care este nevoie în cazul unei eventuale reclamatii!

- daca alegeti sa achizitionati din mediul online, evitati operatorii economici care nu afiseaza datele de contact complete (adresa, telefon, cod de înregistrare fiscala etc.) si care se rezuma la o simpla adresa de e-mail sau la un numar de telefon.

- nu platiti în avans pentru produse comandate prin internet de la persoane necunoscute! Totusi, daca achizitionati de la persoane fizice, cereti documentele de provenienta ale jucariilor (factura sau bonul fiscal cu care a fost cumparat initial produsul) si certificatul de garantie emis de producator.

- analizati cu atentie ofertele foarte tentante sau daca un vanzator insista sa încheiati o tranzactie! Comparati ofertele de pret, conditiile de livrare si garantie ale mai multor comercianti înainte de a lua o decizie!

- verificati existenta marcajului CE, care conduce la prezumtia ca produsul este sigur, conform legislatiei în vigoare în Uniunea Europeana, precum si existenta denumirii si a datelor cu privire la sediului producatorului, importatorului sau reprezentantului autorizat.

- produsul trebuie sa aiba specificate instructiunile de utilizare si avertismentele specifice, traduse în limba romana.

Unele jucarii necesita o atentie deosebita dat fiind riscurile particulare pe care le prezinta (jucariile alimentate electric – riscuri de arsuri si de explozie, jucariile gonflabile, precum si cele care au muchii taioase sau piese usor detasabile - risc de ingerare de catre copii sau de sufocare). În cazul jucariilor considerate periculoase, instructiunile de utilizare trebuie sa avertizeze în mod complet si eficient asupra pericolelor ce pot aparea în timpul folosirii, dar si modul de evitare a oricarui risc. Lipsa acestor indicatii poate duce la folosirea incorecta a jocurilor si jucariilor. Consultati si recomandarile referitoare la varsta si la siguranta. In urma cu cateva luni, inspectorii OPC au scos de la vanzare mai multe jucarii periculoase aflate pe rafturile unor magazine din Lugoj, insa este posibil ca alte magazine sa fi scapat de controalele autoritatilor si sa aiba la vanzare produse care prezinta riscuri pentru cei mici.