Lipsa semnal in zona Lugoj. Amenzi de sute de mii de lei pentru operatorii de telefonie mobila

20 Ianuarie 2020
Lugoj Info.ro -Amenzi de sute de mii de lei pentru operatorii de telefonie mobila foto: captura aisemnal.ro

ANCOM a aplicat amenzi in valoare de peste un milion si jumatate de lei operatorilor de telefonie mobila care nu asigura semnal de telefonie mobila.

service-lugoj

Institutia a verificat acoperirea cu servicii de voce mobila in aproximativ 13.400 de localitati, adica in toate localitatile cu mai mult de 10 locuitori, fiind totodata masurati peste 246.000 de km pe drumurile nationale, judetene, orasenesti si comunale. Din pacate, niciunul dintre operatorii care furnizeaza servicii de voce mobila nu si-a indeplinit obligatia de a avea o acoperire cu servicii de voce a unor zone locuite de cel putin 98% din populatia Romaniei, astfel ca au fost aplicate amenzi in functie de procentul de acoperire atins de fiecare. Operatorii si-au asumat obligatii odata cu licentele de utilizare a spectrului radio, ele nefiind facultative.

Campania de masurare a acoperirii nationale cu servicii de voce mobila s-a desfasurat in perioada mai – septembrie 2019. Acoperirea cu semnal a localitatilor a fost masurata parcurgandu-se drumurile accesibile, bulevardele si strazile principale, precum si strazile secundare, astfel incat localitatea sa fie cat mai omogen masurata. Acoperirea cu servicii de voce a fost calculata ca raportul dintre suma populatiei acoperite si suma populatiei masurate.

In urma masuratorilor efectuate de Autoritate, Orange Romania acoperea cu servicii de voce mobila un procent de 97.81% din totalul populatiei, Vodafone Romania - 97.76%, Telekom Romania Mobile Communications - 96.53%, iar RCS&RDS - 95.42%. Tinand cont de procentul atins de fiecare operator, RCS&RDS a fost sanctionat cu amenda in valoare de 800.000 de lei, Telekom Mobile cu 700.000 de lei, Vodafone cu 60.000 de lei, iar Orange cu 50.000 de lei.

O parte dintre zonele fara semnal au fost identificate si in judetul Timis la cativa kilometric de Lugoj. Harta cu zonele unde comunitatile nu beneficiaza de semnal de telefonie mobile este disponibila pe  www.aisemnal.ro .