Romanian Czech English French German Hungarian Italian Portuguese Serbian Spanish Ukrainian

Guvernul Romaniei a deblocat decontarea transportului elevilor

05 Februarie 2020
Lugoj Info.ro -Guvernul Romaniei a deblocat decontarea transportului elevilor

Guvernul Romaniei a adoptat în sedinta de marti, Ordonanta de Urgenta pentru modificarea art. 84, alin. (3) din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, prin care este reglementata si, în acelasi timp deblocata, decontarea navetei pentru elevi.

Ordonanta initiata de Ministerul Educatiei si Cercetarii reglementeaza decontarea navetei elevilor de nivel liceal care nu sunt scolarizati în localitatea de domiciliu. Acestora li se vor deconta cheltuielile de transport de tip naveta zilnica pe distante în limita a 50 km sau li se va deconta contravaloarea a opt calatorii dus-întors pe semestru daca locuiesc la internat sau în gazda. Decontarea se va realiza din bugetul Ministerului Educatiei si Cercetarii, prin unitatile de învatamant în cadrul carora elevii sunt scolarizati, pe baza documentelor justificative, emise de operatorii de transport.

Modificarea era imperativa pentru armonizarea legislatiei existente cu decizia Curtii Constitutionale a Romaniei, care a statuat ca decontarea pe „baza de abonament” este neconstitutionala, deoarece genereaza o diferenta de tratament juridic între elevii ce pot prezenta abonament si elevii care, din diferite motive obiective, de exemplu, lipsa transportului în comun, nu pot prezenta abonament, dar pot prezenta alte acte doveditoare.

Ulterior aprobarii acestei ordonante de urgenta, Ministerul Educatiei si Cercetarii va elabora o hotarare de Guvern pentru stabilirea normelor metodologice de aplicare a acestei ordonante.