INCHIRIERE HALE LUGOJ

Creste numarul persoanelor care apeleaza la programari online pentru eliberarea pasapoartelor

10 Februarie 2020
Lugoj Info.ro -Creste numarul persoanelor care apeleaza la programari online pentru eliberarea pasapoartelor foto: pasapoarte.mai.gov.ro

În ultimii ani, Ministerul Afacerilor Interne a implementat proceduri rapide si simplificate pentru eliberarea documentelor de calatorie, inclusiv în ceea ce priveste programarea online, masuri ce îsi dovedesc eficienta.

Pentru eliberarea pasaportului simplu electronic sau a celui temporar, cetatenii pot depune cererea, în tara, la oricare serviciu public comunitar pentru eliberarea si evidenta pasapoartelor simple, iar în strainatate la misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei, indiferent de locul în care au domiciliul sau resedinta. Pentru evitarea aglomerarii la ghisee a fost dezvoltata si este operationala platforma de programare on-line (pentru cererile depuse în tara) www.epasapoarte.ro. Timpul de asteptare la ghiseu, în cazul în care faceti o astfel de programare, este zero. Pentru cererile depuse în tara, termenul de eliberare a pasapoartelor simple electronice/temporare este de maximum 15 zile lucratoare, iar timpul mediu este de 10 zile lucratoare. Exceptia o constituie cazul pasaportului simplu temporar cand cererile se pot solutiona în cel mult 3 zile lucratoare daca se motiveaza urgenta. Astfel, motivele invocate pot fi de natura medicala, familiale sau profesionale, ori  de alta natura conform legii. Directia Generala de Pasapoarte a dezvoltat aplicatia on-line ”status pasaport”, prin care cetatenii pot urmari procesul de solutionare a cererii de eliberare a pasaportului simplu electronic. Cererile privind eliberarea pasapoartelor simple electronice pot fi depuse si la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei din strainatate, iar ridicarea lor se poate face din tara, de la oricare serviciu public comunitar pentru eliberarea si evidenta pasapoartelor simple, în termen de 10 zile lucratoare. De asemenea, exista posibilitatea ca pasaportul sa fie ridicat de la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei în strainatate, în maxim 45 de zile lucratoare în statele membre ale Uniunii Europene, respectiv 60 de zile în state terte. Taxa pentru eliberarea pasaportului simplu electronic este de 258 de lei pentru persoanele cu varsta peste 12 ani, 234 de lei pentru persoanele cu varsta sub 12 ani, iar pentru cel simplu temporar este de 96 de lei. Aceasta se poate achita, anterior depunerii cererii, prin urmatoarele modalitati: prin internet banking, prin  virament bancar de la orice banca unde aveti cont deschis, prin mandat postal (se poate efectua la orice Oficiu Postal), prin numerar sau, dupa caz, prin intermediul POS-urilor instalate la casieriile Trezoreriei Statului, la casieriile Institutiilor Prefectului, în numerar la CEC Bank. Pasaportul simplu electronic poate fi expediat, prin servicii de curierat, la domiciliul sau la resedinta titularului ori ale persoanei care a formulat cererea, cu suportarea de catre acestia a cheltuielilor de expeditie.